Index Vakbarát Hírportál

Nem Ausztria, hanem Hollandia akadályozza Bulgária schengeni csatlakozását

2022. november 29., kedd 14:25

Nem Ausztria, hanem Hollandia az utolsó akadály Bulgária schengeni csatlakozásának útjában – jelentette ki Krum Zarkov bolgár igazságügyi miniszter.

„Az elmúlt hónapokban meg tudtuk szerezni az Európai Bizottság, az Európai Parlament, a cseh EU-elnökség és az összes tagállam támogatását Hollandia kivételével” – mondta a bolgár igazságügyi miniszter.

A holland parlament október végén Bulgária és Románia schengeni övezethez csatlakozása ellen foglalt állást. Krum Zarkov reményét fejezte ki, hogy Hollandia a helyes álláspontra fog helyezkedni, hiszen semmilyen gyakorlati és ténybeli érv nem szól Szófia schengeni csatlakozása ellen.

Bulgária épp hogy áldozatot hoz az európai partnerek biztonságáért, a schengeni csatlakozás javítja, nem rontja a biztonsági helyzetet – hangsúlyozta a szocialista politikus.

Hamarosan döntenek a schengeni övezet bővítéséről

Krum Zarkov bizakodásának adott hangot, hogy Ausztria és Svédország támogatni fogja országa schengeni csatlakozását. A két ország az elmúlt hetekben vegyes jelzéseket adott erről.

Gerhard Karner osztrák belügyminiszter az illegális bevándorlók magas száma miatt ellenzi Bulgária, Románia és Horvátország schengeni csatlakozását. Karl Nehammer kancellár viszont múlt héten jelezte, hogy Ausztria mégis hozzájárul Horvátország felvételéhez, és utalt arra, hogy Horvátországon és Szlovénián keresztül alig érkezik illegális bevándorló Ausztriába. Ugyanakkor Bulgária és Románia csatlakozásáról elutasítóan nyilatkozott.

A schengeni övezet bővítéséről az MTI szerint várhatóan az uniós belügyminiszterek december 8-i találkozóján születik döntés.

Előzőleg Tiranában EU–Nyugat-Balkán-csúcstalálkozót tartanak, amelyen megpróbálják elhárítani a jelenlegi akadályokat. Új tagok felvételéhez a schengeni övezetbe a jelenlegi összes tag hozzájárulására van szükség. Bulgária, Románia és Horvátország már 9–15 éve vár arra, hogy felvegyék az övezetbe.

Rovatok