Index Vakbarát Hírportál

Megmentették a villanypóznának csapódó kisrepülőgép utasait

2022. november 29., kedd 08:01

Az amerikai Maryland államban kimentették annak a kisrepülőgépnek az utasait, amely egy elektromos távvezetékbe csapódott.

A baleset miatt több tízezer fogyasztónál megszűnt az áramellátás. A repülőgép a talajtól számított 10 emeletnyi magasságban függött.

„A gép vasárnap – helyi idő szerint – nem sokkal este hat óra előtt zuhant a magasfeszültségű vezetékeket tartó toronyba, és mintegy 30 méterrel a föld felett belegabalyodott a vezetékekbe” – mondta Scott Goldstein, Montgomery megye tűzoltóparancsnoka.

Az eset mintegy 1,6 kilométerre történt Montgomery Village repülőterétől, a főváros, Washington egyik külterületén. A környéken megszűnt az áramszolgáltatás, és késések keletkeztek a helyi metróvonalon.

A repülőgép előbb az egyik torony vezetékeinek ütközött, majd egy másik toronyba csapódott

– közölte Donna Cooper, a helyi áramszolgáltató cég elnöke hétfő délután.

Feszültség alatt álltak a vezetékek, ami nehezítette a mentést

A baleset idején ködös és esős idő volt a megyei tűzoltóság és mentőszolgálat szóvivője szerint. A mentést nehezítette, hogy a vezetékek feszültség alatt álltak, amikor a repülőgép becsapódott.

A szakértők előbb megbizonyosodtak arról, hogy a vezetéket áramtalanították, majd nekiláttak pilóta és utasa kimentéséhez. A gépet rögzítették a toronyhoz, és néhány perccel később kiszabadították a bent lévőket. Mindketten súlyos, de nem életveszélyes sérüléseket szenvedtek, és a kihűlés veszélye is fennállt.

A repülőgépet később a földre eresztették, kiderült, hogy a gép eleje összezúzódott.

A helyi közműszolgáltató arról számolt be az MTI szerint, hogy Montgomery megyében mintegy 120 ezer ügyfélnél ideiglenesen megszűnt az áramszolgáltatás, amelyet azonban nem sokkal később a legtöbb helyen sikerült helyreállítani.

Rovatok