Index Vakbarát Hírportál

Beismerte, tíz emberrel végzett a buffalói ámokfutó

2022. november 29., kedd 06:35

Bűnösnek vallotta magát hétfőn egy amerikai vádesküdtszék előtt az a férfi, aki idén májusban 10 embert ölt meg egy élelmiszerüzletnél Buffalo városában.

Mint arról beszámoltunk, a Buffalóban elkövetett, tíz halálos áldozattal járó lövöldözést az akkor 18 éves, radikális rasszista elkövető több hónapig előre tervezte

A hatóságok „gyűlölet-bűncselekménynek és faji indíttatású erőszakos szélsőségességnek” nevezték a lövöldözést. 

Payton Gendron minden ellene elhozott vádpontban, 10 rendbeli emberölésben, 3 rendbeli emberölési kísérletben, valamint gyűlölet vezérelte terrorcselekményben elismerte bűnösségét a buffalói bíróságon, alig 3 kilométerre attól a helytől, ahol tavasszal végrehajtotta a támadást.

A bűnösség elismerése azt jelenti, hogy a bíróság mérlegelés nélkül életfogytiglani szabadságvesztésre ítéli majd a 19 éves férfit, a feltételes szabadlábra bocsátás lehetősége nélkül.

Állítja, hogy megbánta a tettét

A vádlott ügyvédje a meghallgatás után közölte: a bíróság előtt tett nyilatkozat azt jelenti, hogy New York állami bíróságon nem lesz tárgyalás, és ügyfele nem fog fellebbezni az ítélet ellen, valamint megbánta cselekedetét.

Payton Gendron ugyanakkor elutasította, hogy bűnösnek mondja magát a szövetségi törvények alapján megfogalmazott gyűlölet-bűncselekményben, amiért a legsúlyosabb ítélet halálbüntetés lehet.

Payton Gendron májusban a New York állambeli Buffalo városának feketék lakta negyedében egy szupermarketnél 10 embert lőtt le kifejezetten bőrszínük miatt, valamint három embert megsebesített.

(Borítókép: A buffaloi lövöldözés gyanúsítottja, Payton Gendront kísérik a bíróságon 2022. május 19-én. Fotó: Brendan McDermid/File Photo / Reuters)

Rovatok