Index Vakbarát Hírportál

Elege van a fagyokból? Van, ahol sokkal rosszabb

2022. november 29., kedd 19:18

Egy egész Kelet-Európát lefedő magasnyomású légrendszer vészesen alacsony hőmérsékletet hoz Szibériába. A világ azon részén, ahol a hőmérséklet gyakran fagypont alatti a téli időszakban, ezen a hétvégén néhol 20-25 fokkal az átlag alatt, míg Közép- és Kelet-Oroszországban többfelé mínusz 25 és mínusz 45 fok között alakulhat a hőmérséklet.

Egyre fagyosabbak a reggelek, szinte mindenhol fagypontig vagy az alá csökken a hőmérséklet hajnalra Magyarországon. Az Időkép előrejelzése szerint a következő napokban is mínuszokra ébredhetünk, szerdán hajnalban mínusz 5, míg csütörtökön mínusz 4 fokot mutathat a hőmérő.

Azonban van olyan hely a világon, ahol még a téli időszak kezdetekor is sokkal rosszabb a helyzet. Szibériában néhol már most mínusz 45 fokig csökkent a hőmérséklet.

Szibériában a téli hónapokban nem ritka a fagypont alatti hőmérséklet, azonban a hőmérők már most 20-25 fokkal az átlag alatti hőmérsékletet mutatnak. A hétvégén többfelé már mínusz 25 és mínusz 45 fok között alakulhatnak a csúcsértékek.

A The Guardian időjárás-előrejelzése szerint a következő napokban a nyugati szél hatására a hőmérséklet Észak-Oroszországban az átlag fölé emelkedik, de az ország déli részein 10-20 fokkal az átlaghőmérséklet alatt maradhat. A magas légnyomás iránya miatt az északi szél a következő napokban dél felé küldi a hideg levegőt Közép- és Kelet-Ázsián keresztül.

A hőmérséklet itt is jóval az átlag alá esik, különösen Kína északi és keleti részein, valamint Mongóliában. A hőmérséklet itt a hét közepére 10-20 fokkal az átlag alá süllyed, mivel ugyanaz a magas légnyomás beépül, és csapdába ejti a hideg levegőt. A hőmérséklet pedig napközben fagypont fölé emelkedik.

Szerdára az Oroszországot és Kínát sújtó szibériai hidegfront egészen az Egyesült Királyságig nyúlik, miközben a keleti szél nyugat felé sodorja a hideg levegőt, és Európa nagy részén felhős lesz az ég.

Mint megírtuk, hétfőn csaknem 100 fokos különbség volt Argentína és Oroszország hőmérséklete között, miközben Magyarországon a sokévi átlag környékén alakulnak a csúcsértékek. A dél-amerikai országban éppen hőhullám van, ami miatt néhol 40 fok fölé melegszik a levegő, míg az oroszországi Ojmjakonban mínusz 50 fok alá süllyedt a hőmérséklet.

Rovatok