Index Vakbarát Hírportál

Tovább sompolyog a világ legnagyobb vulkánja, közelít a lakott területekhez

2022. november 29., kedd 07:20

Az előrejelzések szerint a Mauna Loa kitörését követően akár negyed centiméteres hamuréteg is beborítja Hawaii szigetét.

Mint arról beszámoltunk, vasárnap kitört a világ legnagyobb vulkánja, a Mauna Loa, amely 38 éve tört ki utoljára, viszont szeptemberben nagyobb aktivitást mutatott, és október 9-én elkezdett mozgolódni. Várhatóan a kitörésből származó hamuréteg eléri a hawaii lakosokat.

A Mauna Loa, amely a Föld legnagyobb aktív vulkánja, november 27-én, helyi idő szerint 23 óra 30 perckor kezdett kitörni Hawaiin – közölte az Egyesült Államok Geológiai Szolgálata. Hétfő reggel 6 óráig Hawaii egész szigetére hamuesőre adtak ki figyelmeztetést és a bekövetkezésére vonatkozó tanácsokat adtak ki – közölte a Hawaii vészhelyzetkezelő ügynökség.

„A Mauna Loa körül és amerre a szél fújja, akár egy centiméteres hamu is várható. A légzési nehézségekkel küzdő emberek maradjanak bent, és fedjék be az orrukat és szájukat ruhával vagy maszkkal” – javasolták a Twitteren megosztott üzenetben.

Nem a láva, hanem a hamu jelenti a veszélyt

Az amerikai geológiai szolgálat szerint a lávafolyamok jelenleg a hegycsúcs területén belül vannak, és nem fenyegetik a lejjebb fekvő településeket.

Arra figyelmeztetnek, hogy a szél vulkáni gázt, hamut, vulkáni üveget és Pele haját is lefelé viheti a szél. A Pele-haj – mely a láva egyik formájának hawaii elnevezése, illetve a vulkánok istennőjét hívják így a helyiek – könnyű vulkáni üvegszálakból áll, amelyek károsíthatják a tüdőt, mivel nagyon törékenyek és élesek – írja a Newsweek.

A vulkáni gázok közé tartozik a szén-dioxid (CO2), a hidrogén-halogenidek (HF, HCl, HBr), a hidrogén-szulfid (H2S) és a kén-dioxid (SO2). A szén-dioxid alacsonyan fekvő területekre áramolhat, és 13 százalékot meghaladó koncentráció esetén fulladást okozhat emberekben és állatokban, míg a kén-dioxid gáz irritálja a szemet, a bőrt és a légzőszerveket, és vulkáni szmogot és savas esőt képezhet. A többi gáz belélegezve szintén mérgező, oldódva pedig mérgezhetik a helyi vízfolyásokat.

Emellett a vulkáni hamu szerkezete miatt légzési problémákat okozhat, és károsíthatja a tüdőt, ha belélegezzük, mint Pele haját.

Egy hétfő éjszakai felvétel azt mutatja, hogy a láva már elkezdett kifolyni, de még nem érte el a lakott területeket.

(Borítókép: Kitört a Mauna Loa vulkán Hawaii szigetén 2022. november 28-án. Fotó: Handout / US Geological Survey / AFP)

Rovatok