Index Vakbarát Hírportál

Amerikai rakétacirkáló tűnt fel Kína partjainál, Peking akcióba lépett

2022. november 29., kedd 08:54

A kínai haditengerészet és a légierő is intézkedett, miután egy amerikai rakétacirkáló tűnt fel a Dél-kínai-tenger partjainál található egyik sziget közelében.

A Chancellorsville amerikai rakétacirkáló a kínai kormány engedélye nélkül hatolt be a Dél-kínai-tengeren található Spratly-szigetekkel szomszédos vizekre – közölte kedden Tian Junli, a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg Harci Parancsnokságának szóvivője.

Az amerikai hadsereg fellépése súlyosan megsértette Kína szuverenitását és biztonságát, ami újabb cáfolhatatlan bizonyíték arra, hogy az Egyesült Államok hajózási hegemóniára törekszik és militarizálja a Dél-kínai-tengert

– idézte a kínai védelmi minisztérium hivatalos WeChat közösségi médiacsatornája.

A kínai haditengerészet és légierő állítólag intézkedett, hogy az amerikai cirkálót figyelmeztessék és kikísérjék a kínai fenségterületről.

Peking évtizedek óta vitában áll több országgal – Bruneivel, Vietnámmal, Malajziával és a Fülöp-szigetekkel – a Dél-kínai-tenger partjainál található egyes szigetek tulajdonjogáról, ahol jelentős szénhidrogénkészleteket találtak. Az elmúlt években a feszültségek valamelyest enyhültek a többoldalú erőfeszítéseknek köszönhetően. A kínai hatóságok rendszeresen elégedetlenségüknek adtak hangot a provokatív amerikai lépések miatt, amelyek újabb eszkalációhoz vezethetnek, és árthatnak a térség helyzetének.

Rovatok