Index Vakbarát Hírportál

Három férfi tizenegy napot élt túl egy tankerhajó kormánylapátján

2022. november 29., kedd 20:45

A potyautasokat a spanyol parti őrség mentette ki hétfőn Las Palmasban.

A spanyol parti őrség kimentett három férfit, akik egy Nigériából a Kanári-szigetekre érkező tartályhajón, közvetlenül a vízvonal felett, a kormánylapáton egyensúlyoztak − írta meg a The Guardian

A parti őrség által hétfőn a Twitteren közzétett fényképen a három potyautas az Alithini II olaj- és vegyianyag-szállító tartályhajó kormánylapátján ülve látható.

A máltai zászló alatt közlekedő Alithini II 11 napos út után, hétfő délután érkezett meg a Gran Canaria-i Las Palmasba a nigériai Lagosból − közölte a Marine Traffic, egy hajókat nyomon követő weboldal.

A férfiakat a kikötőbe vitték, az egészségügyi szolgálatok kiszáradás és hipotermia miatt látták el őket.

Txema Santana újságíró és a Kanári-szigetek kormányának migrációs tanácsadója úgy nyilatkozott, hogy

nem ez az első és nem is az utolsó ilyen eset. A potyautasoknak nem mindig van ekkora szerencséjük.

Drámaian megnőtt a potyautasok száma

Az Észak-Afrikából a Kanári-szigetekre tartó veszélyes átkelések száma 2019 vége óta drámaian megnőtt, miután megszigorították a földközi-tengeri útvonalak ellenőrzését.

2020 októberében négy ember egy Lagosból érkező olajszállító tartályhajó kormánylapátján rejtőzött el 10 napig, mielőtt a rendőrség felfedezte őket, amikor a hajó Las Palmasba érkezett. A spanyol adatok szerint a szigetcsoportra irányuló tengeri migráció az év első öt hónapjában 51 százalékkal megugrott az egy évvel korábbihoz képest.

Évente több ezer ember hal meg az úton, amely egyre veszélyesebbé válik, ugyanis gyakran rozoga fa- vagy felfújható csónakokat használnak.

Rovatok