Index Vakbarát Hírportál

Lesújtó hírt közölt a WHO

2022. november 29., kedd 19:42

Dél-Szudánban már egymillió embert sújtanak a hónapok óta tartó áradások – közölte kedden az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

Az ENSZ szakosított szervezete szerint az esős időszak áprilisi kezdete óta legalább 180 ezer ember házát mosta el az eső, mindemellett az ország számos része továbbra is víz alatt áll, annak ellenére, hogy ez az évszak októberben véget ért.

Összeomló egészségügy, akadozó ivóvízellátás

A világszervezet előrejelzése szerint jövőre négyből három dél-szudáni lakos humanitárius segítségre fog szorulni. Mintegy 6,6 millió ember – a lakosság mintegy fele – már most nem jut elegendő élelmiszerhez.

A WHO szerint közülük 66 ezren éheznek, 1,4 millió ötévesnél fiatalabb gyermek pedig erősen alultáplált. Az áradások miatt több ezer hektár termőföld került víz alá, utak, lakóházak, kórházak és iskolák mentek tönkre. Az egészségügyi ellátás mellett az ivóvízellátás is összeomlott, mert az árvíz következtében a kutak beszennyeződtek.

Ennek következménye pedig a különböző fertőző betegségek, mint a hepatitis, kolera és malária terjedése – tette hozzá a WHO. Az ENSZ Élelmezési Világprogramja (WFP) egy másik afrikai válsággócra is felhívta a figyelmet.

A WFP szerint 161 millió dollár (63 milliárd forint) adományra van szüksége, hogy a közép-afrikai Csádban tartózkodó 577 ezer menekültet élelmiszerrel és gyógyszerekkel el tudja látni. A menekültek közül sokaknak csak napi egy ételadag jut a segélyszervezetektől.

Csád egyes térségeiben a menekültek több mint 40 százaléka krónikusan, 20 százaléka pedig súlyosan alultáplált.

A 17 milliós Csád a belpolitikai és humanitárius bizonytalanság ellenére a legtöbb menekültet fogadta be Közép- és Nyugat-Afrikában. Az emberek többsége a szomszédos Szudánból, a Közép-afrikai Köztársaságból, Nigériából, illetve Kamerunból menekült el – adta hírül az MTI.

Rovatok