Index Vakbarát Hírportál

Intenzív osztályra került a bebörtönzött belorusz ellenzéki aktivista

2022. november 30., szerda 12:55

Intenzív osztályra került a bebörtönzött belorusz ellenzéki aktivista, Marija Kalesznyikava – tudatták a közeli szövetségesei kedden.

Marija Kalesznyikavat 2021 augusztusában ítélték 11 év börtönbüntetésre, amiért részt vett azon tüntetések megszervezésében, amelyek Alekszandr Lukasenko vitatott választási győzelmét követően robbantak ki. A hírt Twitteren tette közzé a bebörtönzött nő sajtószolgálata. 

Az ok egyelőre ismeretlen, Kalesznyikava először a sebészeti osztályra tartott, mielőtt bekerült volna az intenzív osztályra – tették hozzá. A kórház egyelőre nem válaszolt a telefonhívásokra, és semmiféle tájékoztatást nem adtak a negyven éves politikai aktivista állapotát illetően – írja a The Moscow Times

A sajtószolgálat a múlt héten arról számolt be, hogy Kalesznyikavát magánzárkába vitték a magatartása miatt, az ügyvédjétől pedig megtagadták a kapcsolatfelvételt. A belorusz filharmonikus zenekar egykori fuvolaművésze a 2020-as tiltakozási hullám egyik emblematikus figurájává vált. 

Marija Kalesznyikava volt az egyetlen a fuvolatrió három tagja közül, aki nem menekült el az országból: nem sokkal a tüntetések után letartóztatták és bebörtönözték. Bebörtönzése után nem sokkal megkapta az emberi jogi Václav Havel-díjat. 

Rovatok