Index Vakbarát Hírportál

Az amerikai idősek körében egyre súlyosabb problémává válik a kábítószer- és alkoholfogyasztás

2022. november 30., szerda 10:06

Egyre több amerikai idős halálát okozza a kábítószer- és alkoholfogyasztás.

A 65 éves vagy annál idősebbek amerikai lakosok körében az elmúlt húsz évben több mint háromszorosára nőtt a kábítószer-túladagolás okozta halálesetek száma – írja a CNBC. Az alkoholfogyasztás miatt bekövetkezett haláleset száma pedig 18 százalékkal emelkedett egyetlen év alatt, 2019 és 2020 között – olvasható a National Center for Health Statistics szerdán közzétett jelentésében. 

Az Egészségügyi és Emberi Szolgálatok Minisztériumának külön adatai szerint 2020-ban több mint 800 ezer idős amerikai lakos szenvedett kábítószer-, 2,7 millió pedig alkoholfüggőségtől. 2020-ban összesen több mint 5000 idős ember vesztette életét kábítószer-túladagolás miatt, 11 600-an pedig az alkoholfogyasztás következményeként – derül ki az NCHS adataiból. 

Bár az idősek még mindig kevesebben halnak meg kábítószer-fogyasztás miatt, mint más korosztályok tagjai, az elmúlt két évtizedben jelentős emelkedésnek indult ez a szám. 

Egy közegészségügyi problémával állunk szemben

– mondta Alexis Kuerbis, a Silberman School of Social Work professzora, az idősebb felnőttek kábítószer-fogyasztásának szakértője. Az idős generációt a baby boomerek alkotják, az a generáció, amelyik a szüleinél már sokkal nyitottabban viszonyult a kábítószerekhez – tette hozzá a professzor. 

A National Institute of Drug Abuse szerint az idősebb felnőttek azért is fordulnak a kábítószerekhez, hogy feldolgozzák az életükben bekövetkezett kardinálisabb változásokat, például a nyugdíjba vonulást vagy a gyászt.

Rovatok