Index Vakbarát Hírportál

Bűnösnek találták a washingtoni zavargások fő szervezőit

2022. november 30., szerda 08:22

Az amerikai esküdtszék kedden bűnösnek találta zendülésre való szervezkedés vádjában a 2021. január 6-i, a Capitolium megtámadásával járó zavargások egyik fő vádlottját, Stewart Rhodest, akit a többi vádban felmentettek.

A 2009 óta létező Oath Keepers szélsőséges szervezet öt vezetője állt Washingtonban a szövetségi bíróság előtt 5 különböző vádpontban. A zendülésre vonatkozó vádban még egy embert, Kelly Meggst mondták ki bűnösnek az esküdtek – írja a The Washington Post.

A többi vádlottat felmentették ebben a vádpontban, amelyet a békés hatalomátadás megállítását célzó átfogó terv kidolgozása miatt terjesztett elő az ügyészség.

Két embert találtak bűnösnek hivatalos eljárás megakadályozására vonatkozó szervezkedés vádjában, ugyanakkor a szervezet vezetőjét, Rhodest és két társát felmentették ebben a vádpontban.

Négy vádlottat bűnösnek találtak dokumentumok illetéktelen eltulajdonítása miatt, három embert pedig azért, mert hivatalos személyt akadályoztak kötelességének teljesítésében. Rhodes és társai az elsők, akiket lázító összeesküvéssel vádoltak, bíróság elé állítottak és elítéltek bármilyen összeesküvés vádjával a január 6-i nyomozás következtében.

Stewart Rhodes a legjelentősebb személy, aki bíróság elé áll a zavargásokkal kapcsolatban. A védelem szerint a vádlottak testőrként és „békefenntartóként” érkeztek Washingtonba, fegyvert pedig csak a biztonság kedvéért hoztak magukkal. 

Az esküdtszék lázító összeesküvéssel kapcsolatos ítélete megerősíti, hogy január 6-a nem olyan »legitim politikai diskurzus« vagy békés tiltakozás volt, ami kicsúszott a kezekből. Ez egy tervezett, szervezett erőszakos támadás volt az Egyesült Államok kormányának hatalomátadása ellen 

– közölte D. Eliason volt szövetségi ügyész. Merrick Garland főügyész közleményében üdvözölte az ítéletet.

Rovatok