Index Vakbarát Hírportál

Egy évszázada nem volt ilyen meleg Franciaországban

2022. november 30., szerda 20:37

Több mint száz éve az idei volt a legmelegebb év Franciaországban – közölte szerdán a francia meteorológiai szolgálat.

Az év átlaghőmérséklete Franciaországban az eddigi mérések szerint legalább 14,2 Celsius-fok lesz – közölte a Météo France, Franciország meteorológiai szolgálatának szóvivője. De mint hozzátette: ha a december is meleg lesz, az átlaghőmérséklet éves szinten akár a 14,6 Celsius-fokot is elérheti.

A meteorológia szolgálat közleménye kiemelte, hogy a 2022 nyarán tapasztalt emlékezetes időjárási jelenségek nagyon valószínűtlenek és sokkal kevésbé intenzívek lettek volna a klímaváltozás hatása nélkül.

Az idei évre a csapadékhiány és a súlyos aszály volt a jellemző Franciaországban. Átmenetileg több mint száz település maradt ivóvíz nélkül. Számos helyen rekordhőmérsékletet mértek. Súlyos viharok és nagy erdőtüzek is pusztítottak, még az ország északi részén is, amely jellemzően hűvösebb, és ahol ezek általában ritkák – írta az MTI. 

A nagyvállalatok is kiakadtak

Mint arról korábban írtunk, a globális felmelegedés megfékezése érdekében tett vállalásaik betartására szólította fel a kormányokat mintegy kétszáz cég, szervezet és prominens személy, köztük az Amazon, a Bayer, a H&M, a Nestlé, a Microsoft, a Unilever, a Volvo és az Ikea Sarm-es-Sejkben. 

A 2015-ös párizsi klímavédelmi megállapodás azt tűzte ki célul, hogy az iparosodás előtti helyzethez képest 2 Celsius-fok, de lehetőség szerint inkább 1,5 fok alatt kell tartani a globális átlaghőmérséklet emelkedését. Klímakutatók szerint ennek realitása egyre távolabb kerül, és csak a klímapolitika radikális átalakításával lehetne elérni. Az ENSZ szerint ha a jelenlegi ütemben haladnak a dolgok, akkor életszerűbb a 2,5 Celsius-fokos emelkedésről beszélni.

Rovatok