Index Vakbarát Hírportál

Egész éjjel tüntettek Kínában, megdobálták a rohampajzsos rendőröket

2022. november 30., szerda 18:08

A dél-kínai Kanton vagy Guangzhou városában éjszaka összecsapott a lakosság a rendőrséggel az ország szigorú Covid-szabályai elleni legújabb tiltakozásban.

Fehér vegyvédelmi ruhás rendőrök rohampajzsokat szorongattak, hogy megvédjék magukat a tüntetők által rájuk dobott törmelékektől és üvegektől. Ezután a tüntetőket bilincsben vitték el.

Szerdán a városi tisztviselők közölték, hogy a koronavírus-korlátozások több kerületben enyhülnek, miközben Kínában az elmúlt napokban rekordszámú új esetet regisztráltak.

A közösségi médiában megjelent bejegyzések szerint a tüntetések kedden késő estétől szerdán a kora reggeli órákig tartottak Haizhu kerületben. Egy helyi lakos elmondta: látta, amint mintegy 100 rendőr vonult be a Haizhu városában lévő Houjiao faluba, és legalább három embert letartóztattak. Haizhu a BBC szerint november elején is Covid-tüntetések színhelye volt.

Végzetesek voltak az eddigi koronavírus elleni intézkedések

A legutóbbi zavargások a hétvégi kínai tiltakozási hullámot követik, amelyet a nyugati Hszincsiang régióban egy emeletes tömbházban csütörtökön keletkezett tűzvész váltott ki, ami 10 ember halálát okozta. Sok kínai úgy véli, hogy a városban régóta fennálló Covid-korlátozások hozzájárultak a halálesetekhez, bár a hatóságok ezt tagadják.

Ez arra késztette az embereket Sanghajban, Pekingben és más nagyvárosokban, hogy utcára vonuljanak, és a szigorú Covid-intézkedések megszüntetését követeljék – egyesek Hszi Csin-ping elnök lemondását is követelték. Ezek a tüntetések később lecsillapodtak, de a helyszíneken erős rendőri jelenlét volt tapasztalható.

Kedden egészségügyi tisztviselőket kérdeztek arról, hogy tervezik-e a Covid-intézkedések enyhítését a tiltakozások fényében. Egy tisztviselő azt mondta, hogy Kína „finomhangolja és módosítja” az intézkedéseket az emberek megélhetésére és életére gyakorolt „negatív hatások” megfékezése érdekében.

Rovatok