Index Vakbarát Hírportál

Boris Johnson elindul a következő brit parlamenti választásokon

2022. december 1., csütörtök 17:31

Boris Johnson bejelentette, hogy elindul a 2024-es brit parlamenti választásokon. A volt kormányfő már októberben is utalt rá, hogy ismét megpróbál miniszterelnök lenni.

Boris Johnson volt brit miniszterelnök – aki lemondása után továbbra is az alsóház tagja maradt – úgy döntött, nem hagyja el a politikát, és elindul a következő parlamenti választásokon. Amint arról a The Telegraph című lap csütörtökön beszámolt, a volt kormányfő a szándékáról tájékoztatta a nyugat-londoni Uxbridge és South Ruislip választókerületében kormányzó Konzervatív Párt tagjait, akik teljes mértékben támogatják őt mint helyi képviselőt és jelöltet minden jövőbeli választáson.

A lap azt írja, hogy Johnsonnak december 5-ig kellett értesítenie a tory vezetést a 2024-es általános parlamenti választásokon való részvételi szándékáról. Fontos azonban megjegyezni, hogy a parlamenti választások időpontjához közeledve még jogában áll meggondolnia magát.

Már októberben is utalt rá

Októberben, Liz Truss lemondása után a Konzervatív Párton belül több jelölt neve is felmerült lehetséges kormányfőjelöltként. Sokan azt valószínűsítették, hogy a Liz Truss előtt lemondott Boris Johnson ismét megpróbálhat visszatérni miniszterelnökként.

Akkor maga Boris Johnson mondta azt, hogy ez nem lehetséges. A BBC szerint a konzervatív politikus azt mondta: támogatottsága meglenne ahhoz, hogy jelöltesse magát, de arra a következtetésre jutott, hogy nem lenne helyes dolog, ha most így tenne. Méghozzá azért, mert a Konzervatív Párt most nagyon megosztott, és emiatt szerinte ha megválasztanák, akkor sem tudna hatékonyan kormányozni.

Johnson egyben azt is közölte, hogy a jövőben nincs kizárva, hogy ismét megpróbál miniszterelnök lenni. 

Végül október 24-én bejelentették, hogy az indiai származású Rishi Sunak lett az új brit miniszterelnök.

(Borítókép: Boris Johnson. Fotó: Peter Summers / Getty Images)

Rovatok