Index Vakbarát Hírportál

Szabad utat kapott a képviselőház, megtudhatjuk, követett-e el adócsalást Donald Trump

2022. december 1., csütörtök 07:39

A képviselőház pénzügyi bizottsága immár hat évre visszamenőleg birtokában van Donald Trump szövetségi adóbevallásának, és ezzel elérte célját a demokraták évek óta tartó törekvése, hogy a volt elnök legjobban őrzött adataiba betekintést nyerjenek.

A pénzügyminisztérium eleget tett a múlt heti bírósági döntésnek − közölte a CNN-nel a pénzügyminisztérium szóvivője.

A szóvivő további információkkal nem szolgált. A szövetségi bíróság úgy döntött, hogy a képviselőház hat évre bekérheti Trump bevallásait, miután a bizottság 2019-ben és 2021-ben is hiába kérte azokat a nyilvános bírósági iratok szerint.

Az átadás addig függőben volt, amíg az Amerikában az alkotmánybíróság szerepét is betöltő Legfelsőbb Bíróság a múlt héten el nem utasította, hogy közbeavatkozzon. Több bíró, köztük a republikánus kinevezettek, úgy ítélték meg, hogy a képviselőháznak volt hatásköre arra, hogy bekérje a bevallásokat az Adóhivataltól (IRS).

A Richard Neal massachusettsi demokrata képviselő által vezetett bizottság hat évre visszamenőleg kérte ki Donald Trump adóbevallásait, elsősorban abból az időszakból, amikor még elnök volt. Ez magában foglalja mind a saját, mind pedig vállalatainak a feljegyzéseit.

A testület csütörtöki ülésén tájékoztatást akar kapni az adótörvény azon szakaszának jogi értelmezéséről, amelyet Neal arra használt, hogy bekérje Trump adóbevallását.

A demokraták várhatóan ezen az ülésen még nem fogják áttekinteni a papírokat, és a dokumentumokat várhatóan nem fogják azonnal nyilvánosságra hozni.

Neal a CNN-nek nem volt hajlandó nyilatkozni arról, hogy birtokában vannak-e Trump adóügyi dokumentumai, mondván, a törvény szigorúan tiltja, hogy a bevallások állapotáról beszéljen. Korábban szerdán a képviselő azt sem volt hajlandó megmondani, hogy nyilvánosságra hozzák-e a bevallások bármelyikét.

A következő lépés a demokrata frakció ülése lesz

− mondta Neal.

Trump jogi csapata folyamatosan igyekezett titokban tartani a bevallásait, és a Legfelsőbb Bírósághoz fordult − amelynek három tagját is Trump nevezte ki még elnökként −, miután az alsóbb bírósági szinteken alulmaradt. 

Soha egyetlen kongresszus sem élt még törvényhozói hatáskörével, hogy egy elnök adóbevallását követelje

– érvelt Trump a Legfelsőbb Bíróság előtt, miközben a Washingtoni Kerületi Bíróság döntésének „messzemenő következményeire” figyelmeztetett. Azzal érvelt, hogy az a mód, ahogyan az alsóbb fokú bíróságok a képviselőház kérését megközelítették, ellentétes a Legfelsőbb Bíróságnak a Mazars-ügyben hozott ítéletével, amely egy olyan kérelemre vonatkozott, amelyet a képviselőház Trump könyvelőcégének adott ki az adózási adatokért.

A volt elnök tíz évig egyáltalán nem fizetett jövedelemadót

2016-os kampánya alatt Trump szakított az elnökválasztási normákkal, és megtagadta, hogy adóbevallását nyilvánosságra hozza, és azok hivatalba lépése után is titkosak maradtak.

Az, hogy az IRS ellenőrzése alatt áll, nem zárja ki, hogy valaki nyilvánosságra hozza adóbevallását. De ez nem akadályozta meg Trumpot abban, hogy ezt védekezésként használja fel pénzügyi információinak nyilvánosságra hozatala ellen.

2016-ban Trump nyilvánosságra hozta az ügyvédjei levelét, amely megerősítette, hogy ellenőrzés alatt áll. De a levélben az is szerepelt, hogy az IRS befejezte Trump 2002 és 2008 közötti adózásának felülvizsgálatát. Trump nem adta ki az adóbevallásait ezekből az évekből, annak ellenére, hogy az ellenőrzések véget értek.

A The New York Times 2020-ban megjelent terjedelmes riportja megállapította, hogy Trump a 2000-től kezdődő 15 évből 10-ben egyáltalán nem fizetett szövetségi jövedelemadót, mert lényegesen több veszteséget jelentett, mint amennyi bevétele volt.

(Borítókép: Donald Trump. Fotó: Jonathan Ernst / Reuters)

Rovatok