Index Vakbarát Hírportál

Fizetésemelést kaptak az orvosok, mégsem oldódott meg az egészségügy problémája Szlovákiában

2022. december 1., csütörtök 17:08

A szlovák parlament szerdán megszavazta a kórházban dolgozó orvosok fizetésemelését, sokak szerint azonban ezzel még nem oldódott meg az egészségügy helyzete. Helyi szakemberek úgy látják, további intézkedések szükségesek, és a külföldre való elvándorlás visszaszorítása sem reális cél a közeljövőben, mert a nyugati állások továbbra is vonzóbbak.

Az Index is beszámolt róla, hogy megemelik az orvosok fizetését Szlovákiában. Az elfogadott törvénymódosítás szerint 2023. január 1-jétől a szakvizsgával rendelkező orvosok a nemzeti átlagbér két és félszeresét kapják, a szakvizsga nélküli dolgozók pedig a másfélszeresét. A helyi egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint a cél az, hogy elkerüljék az orvosok tömeges felmondását, valamint lassítsák a pálya iránti érdeklődés csökkenését.

Ősszel több mint kétezer orvos mondott fel egyszerre Szlovákiában, ahol a különböző kórházakban összesen mintegy nyolcezer orvos dolgozik. Olyan kulcsfontosságú osztályok orvosai távoztak, mint a traumatológia, a belgyógyászat, a kardiológia, az aneszteziológia, az intenzív ellátás, a gyermekgyógyászat, a nőgyógyászat vagy az újszülöttosztály.

A történtek miatt a szlovák vezetés attól tartott, hogy kormányválságba kerülnek, ezért Eduard Heger kormányfő a visegrádi négyek (V4) tagországaitól kért segítséget, és a V4-es partnerek ígéretet tettek arra, hogy felmérik a lehetőségeiket, és amennyire módjukban áll, segítik a szlovák egészségügyet. Ennek értelmében decembertől a szomszédos országok határ menti kórházai – köztük magyar intézmények – fogadhatnak szlovák betegeket is.

Az orvosok mellett az egészségügy más dolgozóinak is emelik a ledolgozott évek után járó járulék összegét, illetve a törvénymódosítás tartalmazza az orvosok képzésének reformját is. 

A jóváhagyott módosítás viszont csak a kórházakban dolgozó orvosokra vonatkozik, a mentőorvosokra és az ambuláns orvosokra nem.

A szavazás után aláírták azt a memorandumot is, amely a szakszervezet hét további követelését érinti.

A fejlemények után a Denník N szlovákiai napilap magyar nyelvű kiadása, a Napunk jó néhány orvost megkeresett, akiknek a többsége azon a véleményen van, hogy a módosítással nem oldódott meg az összes, szlovák egészségüggyel kapcsolatos probléma. Szerintük az egészségügyi szektort elhanyagolták, változatlanul kevés az orvos, nagyon sokat kell várni a vizsgálatokra, a műtétekre, és folytatódhat az orvosok külföldi elvándorlása is. A szakszervezet által kiharcolt követeléseknek csak hosszú távon lehet kedvező hatásuk.

A fizetésemelés nem old meg minden problémát

A lap megszólaltatta Gálffy Balázs hematológust, a Pozsonyi Egyetemi Kórház orvosát is, aki szintén felmondott a felhalmozódó gondok, problémák miatt. Szerinte még nem tartunk ott, hogy valódi változások következnek be a szlovák egészségügyben.

Akkor leszek elégedett, ha a betegeinknek nem kell majd hónapokat várniuk egy-egy kivizsgálásra vagy műtétre, kezelésre. Ugyanis az adott betegmennyiséget ennyien már nem győzzük, hiába lépjük át minden évben a munka törvénykönyve által megengedett maximális túlóraszámot. Ahhoz, hogy ez megváltozzon, még rengeteg munkát kell elvégezni, az orvosi fizetések emelése egyedül semmit nem old meg, és a mostani megegyezés csak egy első lépés a változás felé

– mondta Gálffy.

A hematológus inkább jogi garanciákat vár az ígéretek helyett. Meglátása szerint főként a kórházak finanszírozása, a nővérfizetések, az orvosképzés és a szakvizsgaprogramok területén elengedhetetlen mindez, hiányukban ugyanis nem lehet jobbá tenni az egészségügyet.

Felvidéken nem mindenhol volt ugyanolyan intenzív az orvosok tiltakozása. Míg Érsekújvárban többen felmondtak, és decembertől a kórházban fel kellett volna függeszteni a műtéteket, addig a dunaszerdahelyi és a rimaszombati kórházat a Napunk információi szerint nem érintette különösebben az orvosok tiltakozása.

Még mindig vonzóbb a külföldi munka

Gányovics Attila rimaszombati mentőorvos elmondta: pozitív hír az orvosok és az egészségügy jövőjét illetően a mostani egyezség. Hozzátette: idővel derül csak ki, hogy mennyire reálisak az ígéretek, és mennyire várható javulás az érintett területeken. Szerinte a fiatal orvosok külföldről való visszacsábítása nem könnyű vállalkozás, nem is biztos, hogy megvalósulhat.

Ipóth Szilárd komáromi nőgyógyász hasonló álláspontot képvisel. Elmondta: a mostani béremeléssel ugyan elérték a csehországi fizetések szintjét, ugyanakkor a szlovákiai orvosoknak ezután is vonzó marad a németországi vagy az ausztriai munkavállalás.

Talán egy kicsit túl sokáig feszítették a húrt, és a végletekig elmentek, szerintem korábban is le lehetett volna zárni a tárgyalásokat a kormánnyal. Az egyik szemem sír, a másik nevet. A fizetésemelést tették az első helyre a másik hét követelés elé. A kórházakban nagyon kevés az orvos, és nem vagyok biztos abban, hogy csak a fizetésemelés javítani fog a helyzeten

– fogalmazott a nőgyógyász.

A komáromi orvos szerint a magánrendelőket is segíteni kellene, mert a kiadásaik folyamatosan nőnek, a nővéreknek fizetést kell adni, és a magasabb rezsit is ki kell fizetni valahogy. Utóbbiakat azonban ez a fizetésemelés nem érinti.

(Borítókép: Joe Raedle / Getty Images)

Rovatok