Index Vakbarát Hírportál

A Twitter betiltásával fenyegeti Elon Muskot az EU

2022. december 1., csütörtök 07:07

Politikai nyomás nehezedik Elon Muskra, az Egyesült Államok és az Európai Unió ugyanis keményen fellép a milliárdos szólásszabadsággal összefüggő elképzelései ellen, írja a Financial Times.

Az Európai Bizottság szerdán a Twitter betiltásával fenyegette meg Muskot, ez akkor történhet meg, ha a közösségimédia-platform nem felel meg a szigorú tartalomfelügyeleti szabályoknak. Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter pedig jelezte, hogy Washington felülvizsgálja a Twitter megvásárlását övező procedúrát.

A figyelmeztetés Brüsszelből érkezett a Musk és Thierry Breton, a digitális politikáért felelős uniós biztos közötti beszélgetés során, mondták az ügyre rálátó források.

A szabályok Muskra is vonatkoznak

Breton közölte Muskkal, hogy a Twitternek be kell tartania több szabályt, a platform többek között nem helyezhet vissza önkényesen kitiltott felhasználókat.

Musk figyelmét felhívták arra, ha nem tartja be ezeket a szabályokat, a Twitter az Európai Unió új digitális szolgáltatási törvényének megsértését kockáztatja.

Breton megismételte, hogy a Twitter egész Európára kiterjedő tilalomra vagy a globális forgalom akár 6 százalékának megfelelő bírságra is számíthat, ha szembemegy az európai jogszabályokkal.

Az EU azt is követeli, hogy Musk világos kritériumokat adjon meg arra vonatkozóan, mely felhasználókat fenyegeti a kitiltás veszélye. Musk nemrég visszaállította Donald Trump fiókját, miután közvélemény-kutatást végzett a felhasználók körében arról, hogy vissza kellene-e engedni a volt amerikai elnököt az oldalra.

(Borítókép: NurPhoto / Getty Images Hungary)

Rovatok