Index Vakbarát Hírportál

Medvét kínálnak az olasz étteremben, tiltakoznak az állatvédők

2022. december 1., csütörtök 06:22

A medvehús is felkerült az étlapra az északkelet-olaszországi Pordenone megyében fekvő Travesio egyik éttermében, ami az állatvédők tiltakozását váltotta ki.

Az étterem polentával kínálja a medvehúst, a 250 grammos adag tizennyolc euróba (7300 forint) kerül. A medvehús a szomszédos Szlovéniából érkezett, ahol Olaszországtól eltérően nem védettek a medvék.

Véletlenül támadt az ötletem, hogy medvehúsból készült különlegességet tálaljak fel. A férjem egyik rokona javasolta, aki gyakran jár Szlovéniába húst vásárolni, hogy próbálkozzunk a medvehússal. Felébresztette a kíváncsiságomat

– mondta az étterem tulajdonosa és séfje, Monica Paccagnella.

A medve húsa az őzéhez és a szarvaséhoz hasonló, csak édesebb. A különlegesség sokakat vonz, a travesiói étterembe egész Északkelet-Olaszországból jönnek vendégek.

„Sokan más tartományokból érkeznek, hogy megkóstolják a medvehúst” – mondta a tulajdonos, aki hozzátette, hogy hagyományos friuli ételek, csiga, sózott sajt és házi készítésű polenta is szerepel az étlapon.

Az állatvédők szervezetének elnöke általában elítéli a medvehús fogyasztását, és természet elleni bűncselekménynek tartja, ezért tiltakoztak a pordenonei étterem étlapjára felkerült fogás ellen.

A medve a kihalás szélén áll, a gyilkosságoknak zöld utat adni elképzelésben is rossz, és azt az elvet vezeti be, hogy képtelenség együtt élni a medvékkel. A Szlovéniában leölt medvék húsának behozatala a természet elleni erkölcsi bűncselekmény, amelyet határozottan elítélek. Az olaszok szeretik az állatokat, és nem hiszek abban, hogy a medvéket meg akarják enni

– mondta Michela Vittoria Brambilla, a Leidaa olasz állatvédő szervezet elnöke. 

A medve vadászata Olaszországban szigorúan tilos

Az Alpokban a barnamedve védett állat, vadászata Olaszországban szigorúan tilos. A populáció mindössze száz egyedből áll. Szlovéniában azonban, Friuli-Venezia Giulia régió határának túloldalán mintegy négyszázötven medve él a hatóságok, a környezetvédő szervezetek és a vadászok jól szervezett együttműködésének köszönhetően. Szlovéniában az MTI beszámolója szerint engedélyezett és szabályozott a medvevadászat, a megfelelő engedéllyel rendelkező hentesek árusíthatnak medvehúst.

Az Olaszországba bevitt medvehús esetében igazolni kell, hogy olyan országokból – Szlovénia mellett például Horvátországból, Bulgáriából, Oroszországból vagy Svédországból – származik, ahol engedélyezett a vadászat.

Michela Vittoria Brambilla, a Leidaa olasz állatvédő szervezet elnöke követelte, hogy a hatóságok szigorúan ellenőrizzék a hús eredetét. Mint hangsúlyozta, a Szlovéniában megölt medvék húsának importja így is a természet elleni bűncselekmény, amelyet határozottan elítél.

Korábban már előfordult, hogy tisztázatlan eredete miatt tiltottak be medvehúsból készült ételt Olaszországban, 2011-ben a Liga párt Trentinóban tartott fesztiválján a csendőrség tiltotta meg a medvehús felszolgálását, mert nem tudták igazolni, hogy Szlovéniából hozták be.

Rovatok