Index Vakbarát Hírportál

Mostantól gyilkos robotokat is bevethetnek a rendőrök San Franciscóban

2022. december 1., csütörtök 08:30

A San Franciscó-i tisztviselők engedélyt adtak arra, hogy a helyi rendőrségi erők vészhelyzet esetén olyan távirányítású robotokat küldjenek a tűzvonalba, melyek képesek az emberi élet kioltására.

Ez azt jelenti, hogy a hatóság extrém körülmények között robbanóanyaggal felszerelt robotokat vethet be. A San Franciscó-i rendőrség szóvivője a BBC-nek elmondta, hogy még nem került sor ilyen robot használatára, jelenleg nem is rendelkeznek ilyen típusú pusztító eszközzel. Azt ugyanakkor elismerte a rendőrség, hogy a jövőben előfordulhat olyan forgatókönyv, amelyben halálos erőszakot alkalmazhat egy robot.

Azt is elmondták, hogy a robotokat „az erőszakos, felfegyverzett vagy veszélyes gyanúsítottak ellen vetnék be, akik életveszélyt jelentenek másokra”. Az intézkedés támogatói szerint csak szélsőséges helyzetekben lehet alkalmazni a speciális robotokat.

Korábban már volt példa halálos robot alkalmazására az Egyesült Álamokban: 2016-ban a dallasi rendőrség egy C–4 robbanóanyaggal felfegyverzett robotot használt egy orvlövész megölésére, aki két rendőrt megölt és többeket megsebesített.

„Egyetlen irányelv sem képes előre látni minden elképzelhető helyzetet vagy rendkívüli körülményt, amellyel a rendőrök szembesülhetnek. Az SFPD-nek fel kell készülnie minden eshetőségre, és képesnek kell lennie az azonnali és gyors reagálásra vészhelyzetben” – közölte a San Franciscó-i rendőrség.

Rovatok