Index Vakbarát Hírportál

Folytatódik a kormányzati vizsgálat Donald Trump ellen

2022. december 2., péntek 06:59

A bíróság leállította a Donald Trumptól legfoglalt iratok szakértői vizsgálatát, ezzel folytatódik a kormányzati vizsgálat a volt elnök ellen. A fellebbezési bíróság szerint nem lehet új szabályt alkotni arra, hogy egy házkutatási végzés bármely alanya blokkolhasson egy kormányzati vizsgálatot, miután a végzést már kiadták.

Egy szövetségi fellebbezési bíróság csütörtökön leállította a külső szakértő munkáját Donald Trump floridai házában lefoglalt iratok felülvizsgálatára, ami megnyitja az utat a volt elnök elleni vizsgálat folytatása előtt, amelyet az igazságügyi minisztérium (Department of Justice) folytat.

Az Egyesült Államok körzeti fellebbezési bíróságának Atlantában ülésező háromtagú tanácsa ezzel visszavonta egy floridai bíróság döntését, amely úgynevezett különleges jogi szakértőt nevezett ki ősszel annak átvizsgálására, hogy a több ezer lefoglalt iratból mi tartozik a hatósági nyomozásra, és mi számít személyes dokumentumnak.

A fellebbezési bíróság döntése szerint a törvény világosan fogalmaz, és nem lehet új szabályt alkotni arra, hogy egy házkutatási végzés bármely alanya, akár egy volt elnök, blokkolhasson egy kormányzati vizsgálatot, miután a végzést már kiadták.

Különleges ügyész vizsgálja az ügyet

Merrick Garland igazságügyi miniszter ettől az eljárástól függetlenül novemberben különleges ügyészt nevezett ki a Donald Trump ellen zajló kormányzati vizsgálatok felügyeletére, ami a Mar-A-Lago rezidencián lefoglalt iratok vizsgálata mellett kiterjed a 2021. januári hatalomátadás körülményeiről szóló eljárás felügyeletére is – írta az MTI.

Mint arról korábban beszámoltunk, augusztus 8-án Donald Trump floridai otthonában és ingatlanában az igazságügyi minisztérium kezdeményezésére tartottak bejelentés nélküli házkutatást a Szövetségi Nyomozóiroda (FBI) ügynökei, akik több tucat doboznyi irattal távoztak. A vizsgálat arra irányul, hogy az előző elnök tartott-e magánál törvényellenesen elnöki időszakából származó minősített iratokat.

(Borítókép: Donald Trump 2022. november 22-én. Fotó: Joe Raedle / Getty Images / AFP)

Rovatok