Index Vakbarát Hírportál

Szabad utat kapott a minisztériumi vizsgálat Donald Trump ellen

2022. december 2., péntek 18:44

Donald Trump volt elnök súlyos vereséget szenvedett, amikor egy szövetségi fellebbviteli bíróság csütörtökön leállította a Mar-a-Lagó-i birtokán lefoglalt dokumentumok harmadik fél általi felülvizsgálatát.

Az ítélet elhárítja az egyik legnagyobb akadályt az igazságügyi minisztérium vizsgálata elől, amely a Trump elnöki idejéből származó kormányzati iratok helytelen kezelését vizsgálja  − közölte a CNN

Az Egyesült Államok 11. kerületi fellebbviteli bíróságának háromtagú tanácsa hatályon kívül helyezte Aileen Cannon amerikai kerületi bírónak azt a végzését, amely egy úgynevezett különleges szakértőt nevezett ki, hogy válogassa át a Trump otthonában talált több ezer dokumentumot, hogy meghatározza, mi az, ami nem állhat a nyomozók rendelkezésére. A bíróság szerint a bírónak eleve nem lett volna szabad beavatkoznia.

A törvény egyértelmű. Nem írhatunk olyan szabályt, amely lehetővé teszi, hogy a házkutatási parancs bármelyik alanya a parancs végrehajtása után megakadályozhassa a kormányzati vizsgálatokat. Olyan szabályt sem írhatunk, amely csak a volt elnököknek engedi meg ezt

− írta a fellebbviteli bíróság. 

A 11. kerület szerint mindkét megközelítés „a szövetségi bíróságok bűnügyi nyomozásokban való részvételét korlátozó esetjogunk radikális átrendezését” jelentené, és „mindkettő sérti a hatalmi ágak szétválasztását”.

A bírósági beadványok szerint az Igazságügyi Minisztérium az igazságszolgáltatás akadályozása, a kormányzati iratokkal való visszaélés és a kémkedési törvény megsértése miatt folytat vizsgálatot. A vizsgálat az augusztusi házkutatással robbant be a nyilvánosság elé, amely azután következett be, hogy a nyomozók bizonyítékokat szereztek, amelyek szerintük arra engedtek következtetni, hogy Trump nem tett eleget a floridai otthonában tárolt, minősítettnek dokumentumokra vonatkozó beszolgáltatási kérelemnek.

A vélemény − amelyet a három, kizárólag republikánus bírókból álló testület közösen adott ki − megsemmisítette Trump érveit arra vonatkozóan, hogy miért volt szükség különleges szakértőre. A bíróság szerint a bíróságoknak csak rendkívüli körülmények között kellene beavatkozniuk az igazságügyi minisztérium olyan vizsgálataiba, amelyek még a kezdeti szakaszban vannak, és ez a feltétel itt nem teljesült.

Ez véd a szükségtelen bírói beavatkozástól a bűnügyi nyomozások menetébe − ez a végrehajtó hatalomra van bízva

− írta a bíróság.

A fellebbviteli bíróság közölte, hogy az új ítélet hét napon belül hatályba lép, kivéve, ha az ügyben érintett felek egyike sikeresen kér egy olyan végzést − úgynevezett felfüggesztést −, amely a fellebbezés elbírálásáig szünetelteti a döntés hatályba lépését.

Trump jogi csapata még nem döntött arról, hogy fellebbez-e az ítélet ellen a Legfelsőbb Bíróságnál, de mérlegeli a lehetőséget − mondta a CNN-nek egy, a megbeszéléseket ismerő forrás.

A volt elnökre is ugyanazok a törvények vonatkoznak 

A fellebbviteli bíróság célba vette azt a különleges szakértő kijelöléséről szóló végzésben szereplő érvet, miszerint Trump különleges bánásmódot érdemel, mert ő egy korábbi elnök.

Valóban rendkívüli, hogy egy volt elnök otthonában végzést hajtanak végre − de nem olyan módon, ami befolyásolja a jogi elemzésünket, vagy más módon engedélyt ad az igazságszolgáltatásnak arra, hogy beavatkozzon egy folyamatban lévő nyomozásba

− mondta a bíróság.

Ennek a „különleges kivételnek” a megteremtése − írta a 11. kerületi bíróság – „szembemenne nemzetünk azon alapelvével, hogy törvényeink mindenkire vonatkoznak, tekintet nélkül a vagyonra vagy a rangra”.

Az ítéletet hozó háromtagú bírói testület republikánus elnökök által kinevezettekből áll, köztük kettőt, Britt Grantet és Andrew Bashert Trump ültette a bírói székbe. Mindkét jogász korábban egy, az üggyel kapcsolatos ítéletben utalt arra, hogy szerintük Cannon bíró ítéletével túllőtt a célon.

A harmadik, William Pryor bíró, a fellebbviteli bíróság vezető bírája George W. Bush kinevezettje, aki már többször bizonyította konzervatív irányvonalát számos vitás kérdésben.

Trump az augusztusi házkutatást követő hetekben kérvényezte különleges szakértő kinevezését, és kapta meg az erre vonatkozó bírósági végzést Cannontól. Raymond Dearie Brooklynban székelő rangidős bírót Cannon azzal bízta meg, hogy vezesse a fennmaradt több ezer dokumentum átvizsgálását.

A 11. kerületi ügy szóbeli vitájában Trump ügyvédje, James Trusty azt mondta, hogy az érintett dokumentumok közül csak mintegy 900 volt vitatott. Trump jogi csapata azt állítja, hogy az iratok a volt elnök személyes iratai, és a vizsgálat körén kívül kell tartani őket.

Az igazságügyi minisztérium ügyvédei azzal érveltek, hogy a különleges szakértő eljárása több hétig, ha nem hónapokig elhúzódhat, ami akadályozza a dokumentumok vizsgálatát. Az ügyészek szerint a többi dokumentumhoz való hozzáférés nélkül nem tudnák kikérdezni a tanúkat azokról az anyagokról, amelyeket Mar-a-Lagóban találtak a titkos iratokkal együtt.

Az igazságügyi minisztérium vizsgálatát most Jack Smith különleges ügyész vezeti, akit a múlt héten neveztek ki. Smith nem sokkal azelőtt vette át a nyomozást, hogy a 11. kerületi bíróság meghallgatta az ügyben a felek álláspontját. A beadványokban azt írta, hogy jóváhagyta a szövetségi ügyészek által képviselt álláspontot. Megígérte, hogy kinevezése nem fogja lassítani az általa átvett nyomozások ütemét.

(Borítókép: Donald Trump. Fotó: Pete Marovich / Getty Images)

Rovatok