Index Vakbarát Hírportál

Egy másik vulkán is kitört a Mauna Loa mellett

2022. december 2., péntek 09:53

A hawaii Mauna Loa vulkánból kiáramló izzó láva látványa látogatók ezreit vonzotta Hawaiira, és a világ legnagyobb vulkánjának közelében fekvő sziget városának turisztikai fellendülését okozta.

Hilo város és környéke néhány szállodája már teljesen betelt az évnek ebben az általában visszafogott időszakában. A Mauna Loára, amely 38 évnyi csend után vasárnap kitört, a turisták és az újságírók körében is nagy az érdeklődés a helikopteres túrák iránt.

Az emberek látni akarják, ahogy a Mauna Loa pajzsvulkánból, amelynek neve hawaiiul „hosszú hegyet” jelent, élénk narancssárga színű, olvadt kőzetfolyamok ömlenek. A kitörés izzása a szálloda egyes részeiről a távolban is látható, ahol karácsony utánig telt ház van.

Az évnek ez az időszaka általában nem forgalmas szezon a hawaii utazási ipar számára, mivel a hálaadás és a karácsonyi ünnepek közé esik. Ezen a héten azonban autók ezrei okoztak forgalmi dugót a 200-as úton, amely a Hawaii-sziget keleti oldalán lévő Hilo és a nyugati oldalon lévő Kailua-Kona városát köti össze – írja az AP News.

A vulkáni lávafolyamok potenciális veszélyt jelentenek erre a fő közlekedési útvonalra, de jelenleg még több kilométerre vannak, és nem jelentenek veszélyt egyetlen településre sem. Ez azt jelenti, hogy a bámészkodók gyönyörködhetnek a látványban, miközben kevés veszélynek teszik ki magukat. A turisták és a helyiek tömegesen gyülekeznek, sokan fényképeznek és szelfiznek.

A Hawaii Vulkánok Nemzeti Park szóvivője, Jessica Ferracane elmondta, hogy sok látogató ismeri a Mauna Loát, de nem tudja, hogy a kisebb Kilauea is kitört – és hogy mindkettőt láthatják több helyről az utóbbi kalderája (felszíni kráterhez hasonló horpadt felszíni felület) közelében.

Rovatok