Index Vakbarát Hírportál

Jön az újabb halálos koronavírus-variáns? Megszólalt a WHO vezetője

2022. december 2., péntek 21:36

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vezetője pénteken arról beszélt, hogy ha az államok nem fordítanak kellő figyelmet a koronavírus visszaszorítására, akkor annak következményeként kialakulhat egy új, halálos variáns is.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz azt mondta: az, hogy 2022-ben az államok már kisebb figyelmet fordítottak a koronavírus elleni lépésekre, 

„tökéletes körülményeket” teremt a vírusnak ahhoz, hogy kifejlődjön egy újabb, halálos variáns.

A WHO vezetője azt mondta, hogy bár az esetszám visszaesett az utóbbi hónapokban, a globális járványnak még nincs vége. Sokkal közelebb vagyunk ahhoz, hogy azt mondhassuk, véget ért a pandémia vészhelyzeti időszaka, de még nem jutottunk el odáig – mondta Gebrejeszusz a Reuters szerint. A hírügynökség ezzel kapcsolatban megjegyezte: a WHO hivatalos becslései szerint mostanra körülbelül a világ 90 százalékának lehet már legalább egy minimális védelme a koronavírus ellen (az oltás felvétele vagy a vírussal való érintkezés miatt). 

Mindeközben Maria Van Kerkhove, a WHO koronavírus elleni küzdelemért felelős részlegének vezetője azt mondta: az Egészségügyi Világszervezet azt szeretné, ha a kormányok nagyobb figyelmet fordítanának a rizikócsoport tartozó páciensek, így például a 60 év felettiek és a krónikus betegségben szenvedők védelmére.

Mike Ryan, a WHO vészhelyzeti igazgatója pedig azt mondta, hogy szerintük pozitív változások zajlanak Kínában a koronavírus-korlátozások ügyében, és azt remélik, hogy a kelet-ázsiai országban egy új, koherens és egyértelmű Covid-stratégiával állnak elő, amelynek sikerült egyensúlyt teremtenie a vírus visszaszorítására igyekvő törekvések és az emberek jóléte, jogai között.

(Borítókép: Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz. Fotó: Lev Radin / Pacific Press / LightRocket / Getty Images)

Rovatok