Index Vakbarát Hírportál

Megállapodás született, csökken az áramszünetek kockázata

2022. december 3., szombat 21:50

Andrei Spinu moldovai miniszterelnök-helyettes, infrastrukturális és regionális fejlesztési miniszter bejelentette, hogy megállapodást kötöttek a kiterjedt áramkimaradások kockázatának csökkentése érdekében.

Andrei Spinu közölte: az Energocom állami áramszolgáltató vállalat elegendő elektromos áramot vásárol az ország legnagyobb elektromos erőművétől, amely a Romániából érkező importtal együtt képes lesz fedezni Moldova decemberi szükségleteit.

Európa legszegényebb országában, Moldovában az Oroszországból érkező földgázszállítások csökkenése, valamint a szomszédos Ukrajna energetikai létesítményeire mért orosz légicsapások miatt gyakori volt az áramkimaradás. A moldovai elektromos hálózat a szovjet idők óta összeköttetésben van az ukrajnai és a Dnyeszter melléki hálózatokkal.

A Moszkva-barát szakadár Dnyeszter melléki területen található Cuciurgan erőmű a Chisinau által szállított orosz gáztól függ. Az erőmű november elején leállította a Moldova többi részére irányuló áramszállítást, miután az orosz Gazprom az ősszel kifizetetlen számlákra hivatkozva 40 százalékkal csökkentette a Moldovának szánt földgázexportot.

A szerződés aláírásával csökkent a hálózatról való tömeges lekapcsolódás veszélye. A szerződés észszerű kompromisszum, amely révén a Dnyeszter mindkét oldalán élő állampolgárok áramhoz és földgázhoz jutnak

– írta a Telegramon a miniszterelnök-helyettes.

Spinu közölte: a Moldovagaz moldovai gázipari vállalat 5,7 millió köbméter földgázt szállít a Dnyeszter melléki területnek. A Cuciurgan erőmű Moldova legnagyobb energetikai cége. A Dnyeszter melléki terület az 1992. évi polgárháború után szakadt el Moldovától, de a legtöbb ország nem ismeri el. Az erőművet 2004-ben Dnyeszter melléki illetékesek privatizálták, majd eladták egy orosz állami cégnek. Moldova nem ismeri el a privatizációt.

Spinu hozzátette: a vezetők tárgyaltak a szerződés esetleges meghosszabbításáról is a január–márciusi időszakra, hogy az egész országot elláthassák árammal.

(Borítókép: Andrei Spinu 2021. november 1-jén. Fotó: Vladislav Culiomza/File Photo / Reuters)

Rovatok