Index Vakbarát Hírportál

Joe Biden meggondolta magát, mégsem beszél Putyinnal

2022. december 3., szombat 09:25

Joe Biden amerikai elnök nem szándékozik beszélni orosz kollégájával, Vlagyimir Putyinnal az ukrajnai háború befejezéséről, mivel jelenleg „nem adottak a feltételek” egy ilyen megbeszéléshez – közölte a Fehér Ház.

A Fehér Ház közölte, hogy Joe Biden amerikai elnöknek jelenleg „nem áll szándékában” tárgyalásokat folytatni Vlagyimir Putyin elnökkel az ukrajnai háború befejezéséről, egy nappal azután, hogy Biden feltételes ajánlatot tett az orosz elnöknek a tárgyalásra.

Ezt azonban az követte, hogy a Kreml közölte, Vlagyimir Putyin minden féllel hajlandó tárgyalni egy feltétellel: elfogadják az elfoglalt ukrán területek Oroszországhoz tartozását. „Vlagyimir Putyin orosz elnök nyitott a tárgyalásokra Oroszország érdekeinek biztosítása érdekében, de a Kreml szerint az Egyesült Államokkal nehéz kompromisszumot találni” – jelentette a Kreml. „A legelőnyösebb út a céljaink elérése diplomáciai úton” – tette hozzá a Kreml.

Egyszerűen nem vagyunk most azon a ponton, ahol a tárgyalások jelenleg gyümölcsöző útnak tűnnek

– mondta pénteken John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője. Joe Biden csütörtökön Emmanuel Macron francia elnökkel tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: „Kész vagyok beszélni Putyinnal, ha valóban érdeke fűződik ahhoz, hogy úgy döntsön, megtalálja a módját a háború befejezésének. Ezt a döntést még nem hozta meg”.

Az oroszok fején a sapka

A G7 és Ausztrália megállapodott az orosz tengeri nyersolaj hordónkénti 60 dolláros árplafonjáról, miután az Európai Unió tagjai legyőzték Lengyelország ellenállását, és megállapodásra jutottak a kérdésben. Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy a megállapodás segít korlátozni Putyin „illegális ukrajnai háborújának elsődleges bevételi forrását, és egyúttal megőrzi a globális energiaellátás stabilitását”. A G7-hez tartozik Franciaország, Németország, Olaszország, Japán, Egyesült Királyság, Egyesült Államok és Kanada.

Putyin pénteken telefonon közölte Olaf Scholz német kancellárral, hogy az Ukrajnával kapcsolatos német és nyugati irányvonal „romboló”, és sürgette Berlint, hogy gondolja át megközelítését – közölte a Kreml. Olaf Scholz sürgette Putyint, hogy mielőbb találjon diplomáciai megoldást a háborúra, „beleértve az orosz csapatok kivonását” – közölte Scholz szóvivője. 

Oroszországot vádolják, Ukrajnát minden lehetséges módon támogatják

Több ukrán nagykövetségre is érkeztek állatszemeket tartalmazó „véres csomagok” – közölte az ukrán külügyminisztérium, miután egy sor levélbombát vettek át spanyolországi helyszíneken, köztük Ukrajna madridi nagykövetségén. Az orosz külügyminisztérium felháborítónak nevezte a francia külügyminisztérium nyilatkozatát, amely támogatta az Oroszország által Ukrajnában elkövetett esetleges bűncselekményekkel foglalkozó bíróság létrehozásának tervét.

Németország tavasszal hét, korábban selejtezésre szánt Gepard harckocsit kíván Ukrajnának szállítani, kiegészítve ezzel azt a 30 darab légvédelmi harckocsit, amelyeket már most is az orosz hadsereg elleni harcban használnak – olvasható a német kormány honlapján.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség reméli, hogy az év végéig megállapodásra jut Oroszországgal és Ukrajnával egy védelmi övezet létrehozásáról a zaporizzsjai atomerőműnél – idézték az ENSZ atomenergia-felügyeletének vezetőjét.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan figyelemmel kísérjük, szombati percről percre frissülő hírfolyamunkat itt olvashatja.

(Borítókép:  Joshua Roberts / Getty Images)

Rovatok