Index Vakbarát Hírportál

Amerikai hírszerzés: Nemsokára véget érnek a kínai tiltakozások

2022. december 3., szombat 06:56

Úgy tűnik, a kínai hatóságok eltökéltek abban, hogy megakadályozzák a nagyszabású tiltakozások kiterjedését.

Amerikai tisztviselők úgy vélik, hogy a hétvégén több kínai városban kirobbant tüntetések nem valószínű, hogy elterjednek vagy szélesebb körű mozgalmat indítanak el a pekingi önkényuralmi vezetők ellen − derül ki a Politico által megszerzett amerikai kormányzati dokumentumokból.

A keddi feljegyzések a tüntetéseket − amelyekben ezrek vonultak az utcára, hogy szembeszálljanak a Kína zéró-Covid-politikája miatti lezárásokkal − széttagoltnak, szervezetlennek és nagyrészt vezető nélkülieknek írják le. A dokumentumok szerint ezért nem valószínű, hogy a tüntetések nagyobb vagy szervezettebb mozgalomhoz vezetnek.

Emellett a Kínai Kommunista Párt nagyarányú rendőri és fegyveres beavatkozása − páncélozott járműveket is bevetve − az amerikai tisztviselők jelentése szerint valószínűleg egy kiszámított válaszlépés része. Úgy tűnik, hogy a kínai hatóságok megpróbálják megfélemlíteni a tüntetőket, hogy elrettentsenek a további nagyszabású tüntetésektől és ne legyen szükség erőszakos fellépésre. Mégis fennáll a veszélye annak, hogy a kínai rendőrség agresszívabbá válik, ha a tüntetések folytatódnak − jegyzik meg a dokumentumok.

A Biden-kormányzat eddig a tüntetésekkel kapcsolatos nyilvános kommentárjait a zéró-Covid-politikával kapcsolatos szkepticizmus kifejezésére és a békés tiltakozás jogának támogatására korlátozta. A Nemzetbiztonsági Tanács (NSC) szóvivője, John Kirby egy hétfői sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy az Egyesült Államoknak nincs „nagyobb rálátása arra, ami már így is nyilvánosságra került”.

A dokumentumok azonban azt mutatják, hogy az Egyesült Államok helyszíni jelentéseket gyűjt, és aktívan értékeli a helyzetet Kína városaiban. A beszámolók egyben az első részletes bepillantást nyújtják a kormányzatnak a tüntetésekkel kapcsolatos gondolkodásába, és abba, hogy az Egyesült Államok szerint azok mennyire képezhetik egy mozgalom alapját.

Az NSC nem válaszolt a lap megkeresésre.

A tiltakozások Kínában pénteken kezdődtek, miután az északnyugati Hszincsiang régió fővárosában, egy lakóházban keletkezett halálos tűz után az a vád merült fel, hogy járványügyi korlátozás akadályozta a tűzoltók bejutását. A közvélemény haragja a politikával szemben − amely a járványok megfékezése érdekében könyörtelen vizsgálatokat és lezárásokat ír elő − az elmúlt hónapokban tetőzött, és a legutóbbi tüntetéseken résztvevők közül néhányan Hszi lemondását követelték. Kedd kora reggelre a rendőrség nagyrészt feloszlatta a tömeget.

Változtathat politikáján a Kommunista Párt

Az amerikai tisztviselők úgy vélik, hogy a kínai hatóságok a Covid-politika megváltoztatását kezdeményezhetik a tüntetők megnyugtatására − áll a dokumentumban. Pekingi tisztviselők hétfőn közölték, hogy nem fogják többé lezárni azokat a lakótelepeket, ahol fertőzötteket találnak.

A tüntetőkkel elleni megtorlások azonban a jelentések szerint már elkezdődtek. Hangcsouban és Sanghajban a rendőrség a tüntetők megfigyeléséről áttért a letartóztatásukra. A rendőrség Sanghajban egyes utcákon magas kordonokat is felállított, hogy elriassza a tüntetőket a visszatéréstől.

Az elmúlt 48 órában nagyon erős biztonsági jelenlét volt itt Pekingben és Kína más nagyvárosaiban. A rendőrség különböző mértékű reakcióit láthattuk a hétvégén... egyes városokban erős volt a fellépés, más városokban kevésbé

− mondta Nicholas Burns, az Egyesült Államok kínai nagykövete egy videóelőadásban Pekingből a Chicagói Tanács globális ügyekkel foglalkozó rendezvényén kedden. 

Az amerikai tisztviselők arról is kaptak jelentéseket, hogy a rendőrség embereket fogott el és kihallgatta őket a tüntetéseken való részvételükről.

Bár a széles körű erőszakról szóló félelmek eddig nem váltak valóra, Peking valószínűleg high-tech eszközöket is bevet a tüntetők azonosítására és őrizetbe vételére olyan városokban, mint Peking vagy Vuhan. Ezek közé tartozik a mobiltelefonok földrajzi helymeghatározása és az arcfelismerő technológia alkalmazása a térfigyelő kamerákon. 

Még nem tudni pontosan, mit fog tenni a rendőrség

Ez valószínűleg csak a kezdete a kínai biztonsági erők elhúzódó intézkedéseinek, amelynek célja a tüntetéseken részt vevő személyek azonosítása és megbüntetése. A kínai kormány tartózkodik attól, hogy közvetlenül kommentálja a tüntetéseket vagy a rendőrség válaszlépéseit. A kínai külügyminisztérium szóvivője, Csao Lijian hétfőn tagadta, hogy tudna a Hszii lemondását követelő tüntetőkről. Kedden tétován válaszolt egy, a tüntetésekkel kapcsolatos kérdésre, és körülbelül egy percig állt meg a pódiumon, mielőtt közölte a Reuters riporterével, hogy a kérdés „nem tükrözi a tényleges eseményeket”.

Hszi nemzetbiztonsági és hírszerzési főnöke, Csen Venking azonban hallgatólagosan figyelmeztetést adott ki, amelynek célja a jövőbeli tüntetések elfojtása volt. A kínai rendőrség

határozottan és keményen le fog csapni az ellenséges erők beszivárgása és szabotázstevékenységei, valamint a társadalmi rendet megzavaró illegális és bűncselekmények ellen

− mondta.

A Kínai Kommunista Párt célja, hogy elfojtsa a tiltakozásokat, mielőtt azok elérnének egy olyan kritikus tömeget, amely veszélyt jelenthetne az uralmára − olvasható a dokumentumban. Ez a stratégia tükrözi az 1989 nyarán lezajlott hatalmas Tienanmen téri demokráciapárti tüntetések − amelyek a becslések szerint 10 ezer ember halálával végződtek − és a 2019-2020 között Hongkongban zajló tüntetések tanulságait.

(Borítókép: Tüntetők Sanghajban 2022. november 27-én. Fotó: Casey Hall / Reuters)

Rovatok