Index Vakbarát Hírportál

Őrizetbe vettek egy ismert orosz üzletembert Londonban

2022. december 3., szombat 16:07

Egy vagyonos orosz üzletembert vettek őrizetbe Londonban pénzmosás és csalás gyanújával – számolt be a brit Országos Bűnüldözési Ügynökség szombaton.

Az MTI szerint a brit szerv közölte, hogy az NCA nemrégiben létrehozott „kleptokrácia-ügyosztályának” nyomozói csütörtökön vették őrizetbe az 58 éves férfit a több millió font értékű londoni otthonában.

Rajta kívül szintén pénzmosás gyanújával őrizetbe vették egy 35 éves alkalmazottját is, aki

elfogásakor éppen több ezer font készpénzzel a táskájában próbálta elhagyni a rezidenciát.

Elfogtak továbbá egy csalással és pénzmosással gyanúsított 39 éves férfit is, aki az NCA ismertetése szerint „az orosz üzletember jelenlegi partnerének egykori barátja”.

A brit nyomozóhatóság az őrizetbe vettek egyikét sem nevezte meg. Közölték ugyanakkor, hogy az orosz üzletember londoni otthonában végrehajtott műveletben „ötvennél több” nyomozó vett részt, és a rezidencián számos – közelebbről nem azonosított – digitális eszközt, valamint jelentős mennyiségű készpénzt foglaltak le alapos házkutatás eredményeként. Kihallgatásuk után óvadék ellenében mindhárom őrizetest szabadlábra helyezték. 

Mi ez a kleptokrácia-ügyosztály?

A kleptokrácia-ügyosztály elsődleges feladata az Oroszországgal szembeni szankciók kikerülésére tett kísérletek megakadályozása és a külföldiek által korrupt módon szerzett brit vagyoneszközök feltárása.

Graeme Biggar, az NCA vezérigazgatója az őrizetbe vételekről szóló bejelentéshez fűzött szombati nyilatkozatában úgy fogalmazott: az NCA eddig „csaknem száz” olyan műveletet hajtott végre,

amelynek célja az orosz elnökhöz, Vlagyimir Putyinhoz kötődő elit tagjai által jelentett bűnügyi fenyegetések kiküszöbölése.

Az NCA szombati tájékoztatásában szerepel az is, hogy az ügynökség – nemzetközi együttműködésben – részt vett számos ingatlan, emellett nyolc jacht és négy repülőgép lefoglalásában, és a pénzügyi szankciók érvényesítésére létrehozott pénzügyminisztériumi ügyosztállyal (Office of Financial Sanctions Implementation) közösen gondoskodik egyéb nagy-britanniai vagyoneszközök befagyasztásáról is.

Rovatok