Index Vakbarát Hírportál

Felkapcsolták a Szent Péter téri karácsonyfa és betlehem fényeit

2022. december 3., szombat 21:24

A közép-olaszországi Abruzzo tartományból érkezett fenyőfa és a Friuli–Venezia Giulia ajándékozta betlehem fényeit is felkapcsolták a Szent Péter téren szombat késő délután tartott adventi szertartáson.

A rossz idő miatt az átadási ünnepség a két régió küldöttségével a vatikáni audienciateremben zajlott, ahol mások között Massimiliano Fedriga, Friuli–Venezia Giulia kormányzója, valamint a fenyőfát ajándékozó Rosello polgármestere, Alessio Monaco is beszédet mondott. A fénygyújtás pillanatára elállt az eső, és a tér megtelt, főként római családokkal és külföldiekkel.

A fenyőfa és a betlehem ezúttal is hagyományos helyére, a Szent Péter tér közepére került, az ókori római obeliszk mellé. Az Appenninekből érkezett, hatvankét éves és huszonhat méter magas jegenyefenyő a százharmincnégy lakosú Rosello település környékéről származik. Néhány hete kamionnal szállították a Szent Péter térre – adta hírül az MTI.

A fát szokás szerint a Vatikáni Állam színeit idéző arany és ezüst gömbökkel díszítették fel,

a kisebb díszeket pedig Abruzzo tartomány településeinek iskolásai, idősei, valamint pszichológiai rehabilitációs intézeteinek lakói készítették. A fényeket energiatakarékos ledlámpák biztosítják.

A Szent Péter térre kerülő fát mindig más olaszországi régió vagy európai állam ajándékozza. Ahonnan a mostani fenyő származik, onnan további negyven kisebb fenyőt szállítottak a Vatikánba, ezeket a Szent Péter-bazilikában és a Vatikán más helyszínein állították fel.

A betlehem – amely az északkeleti Friuli–Venezia Giulia ajándéka – az Udine városhoz közeli Sutrióból érkezett. Hagyományos betlehemábrázolásról van szó. A Jézus születését bemutató jelenet a Karnia térség évszázados hagyományait jelképezi: a cédrusfából kézzel faragott alakok a szent család tagjai mellett a térség hétköznapi szereplőit is bemutatják, pásztorokat, asztalosmestereket, szövőnőket, utcai kereskedőket portékájukkal a hátukon.

A gyermek Jézus szobrát december 24-én este helyezik majd a jászolba. A fenyőfa és a betlehem január 8-ig marad a Szent Péter téren. 

December 8-án nemzetközi betlehemkiállítás is nyílik a Szent Péter tér oszlopcsarnokában, ahol szokás szerint magyar kézműves-betlehemek is láthatók lesznek.

Ferenc pápa Abruzzo és Friuli küldöttségét fogadva kijelentette: a fenyőfa és a betlehem a mai napig magával ragadja a kicsiket, nagyokat egyaránt. Az egyházfő hozzátette: a fa fényeivel utat mutat a sötétben, életünk bűnnel, félelemmel, fájdalommal teli árnyékában, és ahogyan a fáknak, az embereknek is szükségük van gyökerekre.

Csak az, aki jó termőföldben ereszt gyökeret, tud a helyén maradni, növekedni, érni, ellenállni az őt tépázó szeleknek és viszonyítási ponttá válni azok számára, akik rá tekintenek. Gyökér nélkül nem ez történik, erős alapok hiányában minden inog: ezért fontos őrizni a gyökereket az életben, éppúgy, mint a hitben

– fogalmazott Ferenc pápa.

Az egyházfő a betlehemet a karácsony igazi gazdagságának nevezte, és kijelentette: Jézus születése egyszerű és családias volt, mást képviselt a mai rohanó világ fogyasztói karácsonyával szemben.

(Borítókép: Felkapcsolták a Szent Péter téri karácsonyfa fényeit 2022. december 3-án. Fotó: Remo Casilli / Reuters)

Rovatok