Index Vakbarát Hírportál

A szénre is árplafont vezetne be az ausztrál miniszterelnök

2022. december 4., vasárnap 07:45

Az ausztrál miniszterelnök megkérte a Nemzetközösség kormányzatait, hogy üljenek össze a parlamentek döntéshozói és vezessenek be ársapkát a szénre, mert az eddigi erőfeszítések nem csökkentették eléggé a lakosság megélhetési költségeit.

Anthony Albanese ausztrál miniszterelnök hivatala arra kéri a Brit Nemzetközösség állami kormányait, hogy vizsgálják meg, össze tudják-e hívni parlamentjeiket, hogy a lakossági energiaszámláinak csökkentése érdekében árplafonokat szabjanak a szénre – írja a Bloomberg.

Azt mondta, hogy a nemzetközösségnek, az államoknak és az energiavállalatoknak meg kell állapodniuk, és minden egyes kormánynak megfelelően meg kell vizsgálnia, hogy az árplafon milyen hatással lenne a kereskedelmi árakra.

Energiaügyi tehermentesítési terv készül el karácsonyig

A szén és a gáz árának korlátozása valószínűleg a termelők kártalanítását jelentené, és az állami kormányok elveszíthetnék a jogdíjakból befolyó bevételeket. Anthony Albanese szombaton azt mondta, hogy nem hagyta túl későre a beavatkozást a gáz- és szénpiacokon karácsony előtt, annak ellenére, hogy az állami parlamentek már februárig elnapolták az üléseiket.

Albanese kormánya a jelentés szerint arra a következtetésre jutott, hogy be kell avatkoznia a szén- és a gázpiacba, hogy csökkentse a magasra szökő energiaárakat. Albanese szombaton újságíróknak azt mondta, hogy még karácsony előtt bejelenti az energiaügyi tehermentesítési tervet.

Az Európai Unió a napokban úgy döntött, bevezeti az olajársapkát, és az orosz nyersolaj hordónkénti felső árhatárát 60 dollárban határozták meg. Az árkorlát módosítható, Magyarország pedig mentességet kapott az olajársapka alkalmazása alól.

Mint megírtuk, december 5-én lép életbe a vezetékeken érkező orosz olajra kivetett embargó, amelyről még tavasszal hoztak döntést. Orbán Viktor miniszterelnök elmondta, hogy Brüsszel az olaj után az atomerőművekre és a gázra is szankciókat akar kivetni.

(Borítókép: Anthony Albanese 2022. május 15-én. Fotó: Maree Williams / Getty Images)

Rovatok