Index Vakbarát Hírportál

Az Iszlám Állam nevű terrorcsoport vállalta magára a kabuli pakisztáni nagykövetség elleni támadást

2022. december 4., vasárnap 12:08

Az Iszlám Állam vállalta a felelősséget a kabuli pakisztáni nagykövetség elleni támadásért. A merényletben egy pakisztáni biztonsági őr sebesült meg.

Az Iszlám Állam nevű terrorista csoport vállalta a felelősséget a kabuli pakisztáni nagykövetség elleni pénteki támadásért – derült ki a militáns szervezetnek a Telegram üzenetküldő alkalmazáson vasárnap közölt nyilatkozatából.

Az írás szerint a támadás célpontja a misszió vezetője volt. A tisztviselők később azt közölték, a nagykövetség elleni merényletben egy pakisztáni biztonsági őr sebesült meg.

Az Iszlám Állam azt állította, hogy az akciót a szervezet két felfegyverzett tagja hajtotta végre a képviselet udvarán, és a nagykövet, valamint az udvaron tartózkodó őrei ellen irányult. A csoport nyilatkozatában árulónak nevezte a képviselet vezetőjét. A lövöldözést követően az afgán hatóságok egy gyanúsítottat letartóztattak.

Bonyolult a kapcsolatuk a tálibokkal

Bár Pakisztán hivatalosan nem ismerte el a tálib kormányt, nagykövetségét nyitva tartotta, miután az iszlamisták 2021 augusztusában visszatértek a hatalomba.

Pakisztán bonyolult kapcsolatban áll a tálibokkal. Iszlámábádot azzal vádolják nemzetközi szinten, hogy titokban segíti a tálibokat az 1990-es évek eleji megjelenésük óta, majd Afganisztán 2001-es amerikai inváziója után is támogatta őket, miközben hivatalosan Washington mellett áll a terrorizmus elleni küzdelemben.

A tálibok 2021 augusztusában tértek vissza a hatalomba Afganisztánban, párhuzamosan az amerikai és külföldi csapatok kivonásával a közép-ázsiai országból – írta az MTI.

Rovatok