Index Vakbarát Hírportál

Japán több földgáztüzelésű erőmű építésére készül

2022. december 4., vasárnap 17:24

Annak érdekében, hogy elkerüljék a szigetországban várható áramhiányt, hét-nyolc földgáztüzelésű villamosenergia-előállító erőművet terveznek építeni, a projekt megvalósításába kormányuk magáncégeket is bevon.

A Nikkei nevű ázsiai gazdasági lap információi szerint a japán kormány 2030-ig nyolc cseppfolyósgáz-égetésű erőművel termelne 6000 megawatt villamos energiát. A Gazdasági, Kereskedelmi és Ipari Minisztérium a beruházás megvalósítása érdekében támogatást nyújt a vállalatoknak, mivel egyetlen ilyen erőmű létesítéséhez 100 milliárd jenre, azaz 290 milliárd forintos tőkére van szükség. A csúcsfogyasztás 3 százalékát tudnák fedezni az új erőművekkel. 

A projekttel Japán nemzetközi energiapiactól való függőségét próbálják csökkenteni. Az elemzők egyöntetű véleménye, hogy az idő sürgeti őket, ugyanis a prognózisok szerint hamarosan áramkimaradásokkal lehet számolni a szigetországban. Csütörtökön energiaspórolási programot hirdettek a fogyasztók számára, a lakosokat és a cégeket egyaránt arra kérte Japán vezetése, hogy állítsák alacsonyabb fokozatra a fűtést, és csökkentsék áramfelhasználásukat. 

Földgázból nincs hiány

Az ország energiatermelésének 34 százalékát a földgáz adja. Fosszilis tüzelésű erőműveinek harmada 20-30 éve üzemel, terveik szerint a széntüzelésűeket gázüzeművé alakítanák át, amivel szén-dioxid-kibocsátásukat is csökkentenék. A japán kormány 2050-re szeretné megvalósítani a nulla kibocsátást, ezért programjuk olyan erőművek létesítését is célul tűzte ki, amelyek CO2-mentes tüzelőanyaggal üzemelnek, mint például a hidrogén. 

Rovatok