Index Vakbarát Hírportál

Felszámolhatják a Lordok Házát, a brit parlament felsőházát

2022. december 5., hétfő 17:08

Kormányra kerülése esetén a Munkáspárt felszámolja a brit parlament felsőházát, a Lordok Házát, mint nem választott kamarát – jelentette be hétfőn a legnagyobb brit ellenzéki erő vezetője.

Keir Starmer a Munkáspárt 155 oldalas programadó cselekvési tervét ismertetve közölte, kormánypártként a Labour választott parlamenti kamarát honosítana meg a Lordok Háza helyett.

Keir Starmer szerint a Lordok Házának fenntartása mai formájában védhetetlen, hiszen e kamara tagjait senki nem választja, ugyanakkor beleszólása van a törvényalkotási folyamatba.

A Labour vezetője a legutóbbi munkáspárti miniszterelnök, Gordon Brown által összeállított reformtervezet bemutatóján kijelentette: az átfogó parlamenti reform végrehajtásához a párt már első parlamenti mandátumának idején hozzáfog, ha megnyeri a következő választást.

A Munkáspárt érvtizedek óta példátlan támogatottsági előnnyel kezdheti a következő brit parlamenti választások előtti utolsó teljes évet. A legnagyobb brit közvélemény-kutató cég, a YouGov legutóbbi felmérése szerint

a 2010 óta kormányzó Konzervatív Pártra jelenleg a választók 22 százaléka voksolna, a Labour ugyanakkor a szavazatok 47 százalékát szerezné meg.

Hétszáz éves a Lordok Háza

A jelenlegi nevén hét évszázada létező Lordok Házának megszüntetése nem új elem a Munkáspárt politikai célkitűzései között, de a hétfőn ismertetett cselekvési terv most először helyezi ezt az elképzelést a párt politikai reformprogramjának homlokterébe.

A Lordok Házának reformjára már eddig is számos kísérlet történt; ennek egyik sarkalatos eleme volt az igazságügyi miniszteri tisztség létrehozása 2007-ben. Nagy-Britanniában addig ez a tárca külön nem létezett: a Lordok Házának mindenkori elnöke a gyakorlatban az igazságügyi miniszter és a legfőbb bíró funkciójának elegyét töltötte be.

A hatalmi jogkörök szétválasztását célzó reformok részeként alakult meg 2009-ben a brit legfelsőbb bíróság is, amelynek létrejöttével az angol, illetve brit igazságszolgáltatás történetében először különölt el a törvényhozói és a legfőbb törvényalkalmazói funkció. A legmagasabb fellebbviteli fórum szerepét addig szintén a parlament felső kamarája látta el.

Sosem sikerült, hiába kísérleteztek a Lordok Háza felszámolásával

A Lordok Házának teljes felszámolására tett kísérletek azonban eddig rendre megfeneklettek, nemegyszer magának a Lordok Házának az ellenállásán.

A kamara jelenlegi 786 tagja – az anglikán egyház legfőbb vallási méltóságai mellett – az MTI szerint kisebb részben örökletes főrendi címek alapján, nagyobbrészt a kormányzat, valamint a parlamenti pártok ajánlására, uralkodói kinevezések révén került a Lordok Házába.

A Munkáspárt hétfőn bemutatott politikai reformterve – amelynek összeállításán Gordon Brown és stábja két évig dolgozott – a parlament átalakítása mellett tartalmazza a függetlenségre és az önálló EU-csatlakozásra törekvő Skócia önrendelkezési jogköreinek jelentős szélesítését. Idetartozna a skót kormány felhatalmazása nemzetközi szerződések megkötésére, valamint arra is, hogy Skócia önállóan csatlakozhasson nemzetközi szervezetekhez.

A dokumentum hangsúlyozza ugyanakkor, hogy a Munkáspárt továbbra is az Egyesült Királyság részeként képzeli el Skócia alkotmányos jövőjét.

(Borítókép: A Lordok Háza Londonban 2016. szeptember 5-én. Fotó: Kirsty Wigglesworth – WPA Pool/Getty Images)

Rovatok