Index Vakbarát Hírportál

Orosz katonai repülőtereken voltak robbanások, halálos áldozatok is vannak

2022. december 5., hétfő 20:49

Három halálos áldozatot és hat sebesültet követelt egy üzemanyagtartály felrobbanása a Moszkvától délkeletre fekvő Rjazany város közelében lévő repülőtéren – jelentette az orosz állami média. A jelentések szerint további két ember megsérült egy Szaratov régióban lévő repülőtéren történt robbanásban.

Több ember meghalt két orosz katonai repülőtéren történt robbanásokban. Egyelőre nem tudni, mi okozta a robbanásokat a rjazanyi és a szaratovi repülőtéren. Mindkét terület több száz kilométerre van az ukrán határtól.

A szaratovi régióban található Engels légibázison feltehetően nagy hatótávolságú orosz stratégiai bombázók állomásoznak.

A szaratovi régió kormányzója azt mondta, hogy a biztonsági erők ellenőrzik a „katonai létesítményeknél történt incidensről szóló jelentéseket”.

A két különböző katonai telephelyen történt robbanások találgatásra adnak okot, hogy Ukrajna állhat-e a háttérben – írja a BBC. Ukrajna hivatalosan nem nyilatkozott.

Mihajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó azonban utalt az incidensre:

Ha valamit egy másik ország légterébe indítanak, előbb-utóbb az ismeretlen repülő tárgyak visszatérnek a kiindulási pontra.

A vasárnap készült műholdfelvételeken látszólag orosz nehézbombázók nagy flottája látható az Engels légibázison.

Miután az orosz katonai fórumok arról számoltak be, hogy ukrán drónok megsemmisítettek két stratégiai fontosságú Tu–95-ös bombázót és legénységét Oroszország hátországában, Engelsben, Ukrajna arról számolt be, hogy 14 másik Tu–95-ös szállt fel erről a katonai repülőtérről. Lehet, hogy bosszútámadásra indultak a bombázók, vagy csak biztonságos helyre vitték azokat.

A felvételeken Tu–160-as és Tu–95-ös típusú stratégiai bombázóknak tűnő gépek láthatók, amelyek képesek cirkálórakéták kilövésére – az Ukrajna elleni csapásokban használt fegyverek közé tartoznak. Más, múlt héten közzétett műholdfelvételek is fokozott katonai repülőgép-tevékenységet mutatnak ugyanezen a légibázison.

Vlagyimir Putyin orosz elnököt tájékoztatták a két bejelentett incidensről – közölte Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője. Arra a kérdésre, hogy kommentálja-e a két robbanást, Peszkov hétfői sajtótájékoztatóján elmondta, nem rendelkezik információkkal az incidensekről, és csak a médiában látta a róluk szóló beszámolókat.

Közben Ukrajna közölte, hogy Oroszország újabb rakétacsapás-hullámot indított az ország ellen, ezért Kijevben és a legtöbb régióban légiriadót rendeltek el.

Rovatok