Index Vakbarát Hírportál

Kozma György: Románia schengeni csatlakozása jó hatással lenne a román–magyar kapcsolatokra

2022. december 5., hétfő 17:51

Románia schengeni csatlakozása ösztönzőleg hatna a román–magyar kapcsolatokra, amelyek példa nélküli szintre jutottak – jelentette ki hétfőn Kozma György, a Magyarországi Románok Országos Önkormányzatának elnöke, aki az Agerpres román állami hírügynökségnek nyilatkozott.

Kozma György, a Magyarországi Románok Országos Önkormányzatának elnöke  elmondta, hogy amennyiben a schengeni övezet tagállamai rábólintanának Románia schengeni csatlakozására, ez megkönnyítené több ezer, Magyarországon élő román helyzetét, akik naponta ingáznak a két ország között, ugyanis Magyarországon laknak, de Romániában dolgoznak, vagy gyerekeik ott járnak iskolába.

Hozzátette, hogy az elmúlt években a Magyarországon vendégéjszakát foglaló román vendégek száma 60 százalékkal nőtt. Emellett számos román állampolgár Magyarország keleti részén, a magyar-román határ közelében telepedett le, ahonnan naponta ingázik Romániába. Nekik nem kellene többet várakozniuk a határellenőrzésnél - tette hozzá.

Kozma György szerint a schengeni csatlakozás az üzleti szférának is új lendületet adna. Rámutatott: Romániának és Magyarországnak közös érdekei vannak, hiszen stratégiai partnerek, illetve EU- és NATO-tagállamok. Ezért a határ két oldalán élők jó viszonyt ápolnak egymással - mutatott rá.

Rengeteg magyar tőkéjű cég működik Romániában

Közölte, hogy Románia Magyarország negyedik legnagyobb exportpiaca, a magyar tőke számára pedig a hatodik legfontosabb célország.

Romániában több mint 12 ezer magyar tőkéjű cég működik, Magyarországon pedig több mint 6 ezer román-magyar vegyes tőkéjű vállalat van, ami a két ország közötti együttműködést tekintve példa nélküli szintet jelent, és ezeket a kapcsolatokat még inkább ösztönözné Románia schengeni csatlakozása

– jelentette ki Kozma György, majd hozzátette, hogy Magyarországon 36 ezer főre tehető a román közösség tagjainak száma.

Románia már tíz éve várja, hogy csatlakozhasson Bulgáriával együtt a schengeni övezethez, de ezt előbb a franciák és a németek megakadályozták, arra hivatkozva, hogy mindkét országban igen elterjedt a korrupció. A kérdés ismét napirendre került, mostanáig Ausztria jelezte, hogy nem támogatja a két ország schengeni integrációját – írta az MTI. 

(Borítókép: Kozma György 2022. március 5-én. Fotó: Rosta Tibor / MTI)

Rovatok