Index Vakbarát Hírportál

Lemondott a Vodafone vezérigazgatója

2022. december 5., hétfő 10:20

Négy év után lemondott a Vodafone éléről Nick Read, a tisztséget ideiglenesen a vállalat pénzügyi igazgatója fogja betölteni.

Nick Read 2018 októbere óta vezette a céget, ám most lemondott tisztségéről. Helyét ideiglenesen Margherita Della Valle gazdasági igazgató veszi át, akinek feladata „a vállalati stratégia végrehajtásának felgyorsítása, a működési teljesítmény javítása” lesz. A cég közölte, hogy az igazgatótanács már keresi az új vezérigazgatót – írja a Reuters.

Egyetértettem az igazgatótanáccsal, hogy most jött el a megfelelő pillanat arra, hogy átadjam a vezetést valaki másnak, aki a Vodafone erősségeire építhet, és megragadhatja az előttünk álló lehetőségeket

– fogalmazott Read.

A Vodafone rontotta kilátásait a gazdasági nehézségek miatt

A Vodafone novemberben csökkentette éves működési teljesítményére és a cash flow-ra vonatkozó előrejelzését a magasabb energiaköltségek és a romló németországi, olaszországi és spanyolországi teljesítmény miatt.

Akkor Nick Read vezérigazgató a harmadik negyedéves jelentéshez hozzáfűzte, hogy cége lépéseket tesz annak érdekében, hogy eligazodjon a „kihívásokkal teli makrogazdasági környezetben”, ami arra kényszerítette, hogy 200 millió euróval 5,1 milliárd euróra csökkentse készpénzforgalmi előrejelzését. Emellett egy új, 1 milliárd eurós költségmegtakarítási célt is bejelentett.

Az MTI beszámolója szerint a Vodafone november közepén ismertetett féléves jelentése szerint az EBITDA AL 7,6 milliárd euró volt, 2,6 százalékkal alacsonyabb az egy évvel korábbinál.

A szolgáltatási bevételek csökkenése Németországban a pénzügyi második negyedévben mínusz 1,1 százalékra gyorsult az első negyedévi 0,5 százalékról – közölte a cég, amely szerint az olaszországi és a spanyolországi teljesítménye is romlott az első negyedévhez képest, ami a két ország mobilpiacán tapasztalható kiélezett versenynek is a következménye.

A Vodafone Nagy-Britanniában azonban jól teljesített, a szolgáltatásokból származó bevételek nőttek, és sikerült visszatérni a növekedési pályára az üzleti szegmensben.

(Borítókép: Nick Read. Fotó: Sergio Perez / Reuters)

Rovatok