Index Vakbarát Hírportál

Még masszázsszalonokban is az emberkereskedelem áldozataira bukkantak Európa-szerte

2022. december 6., kedd 20:02

Az emberkereskedelemnek különösen kitett 910 embert azonosítottak Európa-szerte, valamint 636 feltételezett elkövetőt állítottak elő, akiket emberkereskedéssel és csempészettel gyanúsítanak – közölte az Europol, az Európai Unió (EU) hágai székhelyű rendőrségi együttműködési szervezete.

Az EU-s szervezet szerint az október végén tartott, egész Európára kiterjedő, fegyver- és kábítószer-kereskedelem, valamint bevándorló- és embercsempészet felderítését célzó műveletben a nemzeti hatóságok az emberkereskedelem mellett a szexuális kizsákmányolás és a koldulásra kényszerítés eseteit is azonosították.

A határátkelőhelyeken, busz- és vasútállomásokon, nyilvánosházakban, masszázsszalonokban, menekült családoknak fenntartott menedékszállásokon, a családon belüli erőszak áldozatainak fenntartott menedékhelyeken, valamint kórházakban végzett nyomozásokon az emberkereskedelem 910 lehetséges áldozatát és 115 feltételezett emberkereskedőt azonosítottak.

A hétnapos akció idején 2476 illegális határátlépést jegyeztek fel, 106 lőfegyvert, fél tonna kábítószert, főként heroint és kannabiszt, elektronikus eszközöket és mintegy 1,7 millió euró készpénzt foglaltak le. Az akció 636 gyanúsított előállításához vezetett, továbbá lehetővé tette 335 új vizsgálat indítását.

A szexuális kizsákmányolás húsz százaléka kiskorúakat érintett

Az uniós szervezet egyes eseteket kiemelve közölte: Horvátországban a hatóságok gyerekek szexuális kizsákmányolásának gyanújával egy embert előállítottak, aki internetes közösségi oldalakon keresztül csábította el főként kiskorú áldozatait. A horvát hatóságok 16 – köztük 14 kiskorú – áldozatot azonosítottak.

Az Egyesült Királyságban a gyerekek szexuális kizsákmányolásának felderítésekor azonosított áldozatok mintegy 20 százaléka volt kiskorú.

Az emberkereskedelem és a gyermekprostitúció hazánkban is égető probléma, ugyanis az emberkereskedelem legtöbb áldozata magyar az unióban. Mélyszegénység, roma származás, állami gondozás – mindegyik kockázati faktor a gyerekek szexuális kizsákmányolásában. 

Ebben a cikkben a szexuális visszaélés bűncselekmény a téma. Kérjük, olvassa el erről szóló írásunkat is!

Ha önt vagy ismerősét erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, akkor hívja az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes 06-80-20-55-20-as számon.

A NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06-80-505-101-es telefonszámon.

Rovatok