Index Vakbarát Hírportál

Fontos mérföldkőhöz érkezett a légi közlekedés

2022. december 6., kedd 15:42

Az Air France–KLM Csoport tízéves megállapodást kötött a francia TotalEnergies vállalattal nyolcszázezer tonna, fenntartható forrásból származó kerozin (SAF) vásárlásáról 2023-től – jelentette be kedden a légitársaság.

A két társaság közel tíz éve működik együtt a fenntartható kerozin gyártásában és felhasználásában – emlékeztettek a frissen kiadott közleményben.

A zöld üzemanyagot Franciaországban állítják elő állati zsírokból és használt sütőolajból. A légitársaság szerint csak olyan terméket vásárolnak, amely nem veszélyezteti az élelmiszer-ellátást vagy az állatok takarmányozását, és nem tartalmaz pálmaolajat.

Korábban az Air France–KLM Csoport 1,6 millió tonna fenntartható kerozin vásárlásáról állapodott meg a Neste és a DG Fuels vállalattal tíz évre. A társaság célja, hogy 2030-ra tíz százalékra emelje a fenntartható forrásból származó kerozint a jelenlegi három százalékról.

A szakemberek állítása szerint a zöld üzemanyag használatával 2019-hez viszonyítva a légitársaság egy árukilométerre vetített emissziója harminc százalékkal csökkenthet 2030-ra.

A fenntartható kerozin szén-dioxid-kibocsátása nyolcvan százalékkal kisebb a hagyományos üzemanyagénak a teljes életciklusra vetítve – tették hozzá. Benjamin Smith, az Air France–KLM Csoport vezérigazgatója fontos mérföldkőnek nevezte a megállapodást – írja az MTI.

„A flottamodernizáció, a fenntartható kerozin használata és az üzemelés optimalizálása a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésének három lépése” – jelezte a cégvezető.

Rovatok