Index Vakbarát Hírportál

A szlovák külügyminiszter csak alkohollal bírta elviselni Szijjártó Péter és Robert Fico találkozóját

2022. december 6., kedd 20:32

Rastislav Kacer szlovák külügyminiszter élesen bírálta Szijjártó Pétert amiatt, mert Robert Fico volt szlovák kormányfővel közösen tartott sajtótájékoztatót. Kacer szerint Robert Fico egy olyan politikus jelképe, aki gerinctelen, és egyszerre vallja magát kommunistának, valamint bérmálkozott katolikusnak.

Mint arról korábban az Index is beszámolt, Robert Fico volt szlovák kormányfő és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden sajtótájékoztatót tartott Pozsonyban, amelyen többek között a magyar jogállamisági kérdés és az oroszellenes szankciók is szóba kerültek.

Később, a V4-es külügyminiszterek kedd délutáni közös sajtótájékoztatóján Rastislav Kacer szlovák külügyminiszter is kommentálta az eseményt:

Felvitte a vérnyomásomat, amikor láttam a reggeli hírt, hogy egy szomszédos ország külügyminisztere találkozik a volt miniszterelnökkel, és a nemzeti érdekekről fognak beszélgetni. Mi nem kommentáljuk a magyar belpolitikát, nem tartunk sajtótájékoztatókat ellenzéki politikusokkal, ez egy elég szokatlan lépés

– fejtette ki Kacer, aki szerint Szijjártó és Fico közös sajtótájékoztatója „szomorú képet mutatott”.

Hozzátette:

Robert Fico egy olyan politikus jelképe, aki gerinctelen, egyszerre vallja magát kommunistának, és bérmálkozott katolikusnak, fényképezkedik a Fehér Házban, aztán pedig az amerikai támaszpontok ellen harcol, Európa magjában akar lenni, utána pedig Brüsszel ellen harcol, mint Don Quijote a szélmalmok ellen.

Mint mondta, az ilyen gesztusokat értelmetlennek tartja, és szerinte ezek nem szokványosak az európai politikában sem. 

Ha nem ittam volna meg egy gint a reggelihez, és nem vettem volna egy nagy levegőt, illetve nem akartam volna tiszteletlen lenni Jan és Zbigniew felé, akik a repülőn ültek, megkérdeztem volna, minek is találkozunk?

– közölte a szlovák külügyminiszter.

Szijjártó Péter szerint viszont nem lehet bírálni egy politikust sem azért, mert nemcsak kormánypárti, hanem ellenzéki képviselőkkel is találkozik. Úgy véli, Budapesten sok nyugati vendég találkozik ellenzéki politikusokkal is. Ő viszont emiatt soha nem sértődött meg, hanem tiszteletben tartotta ezeket a találkozókat.

A Visegrádi Csoport külügyminisztereinek keddi csúcstalálkozójáról ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

(Borítókép: Rastislav Kacer. Fotó: Andrei Pungovschi / AFP)

Rovatok