Index Vakbarát Hírportál

Lezuhant egy vadászgép a magyar határ közelében

2022. december 6., kedd 16:49 | egy éve frissítve

Gyakorlatozás közben lezuhant egy MiG–21 vadászgép az észak-horvátországi Szlatinához közeli erdőben, Verőce–Drávamente megyében. Az egyik pilótával sikerült felvenni a kapcsolatot, a másikat azonban még keresik.

A baleset az ország északkeleti részén, egy lakatlan, erdős területen történt kedden 14 óra körül. A hírt a horvát védelmi minisztérium is megerősítette.

A horvát légvédelem helikoptert küldött a helyszínre, a keresőmunkába a hegyi mentőszolgálat és a rendőrség is bekapcsolódott.

A baleset okát eddig nem tárták fel. Helyi értesülések szerint az egyik pilóta katapultált, és rádiós kapcsolaton keresztül bejelentkezett, a másik után még nagy erőkkel kutatnak. A helyszínre utazott Mario Banozic horvát védelmi miniszter is – tájékoztatott az MTI.

Frissítés: a horvát védelmi minisztérium kedd délután közölte, hogy a pilóták katapultáltak, és sikeresen földet értek. Kórházba szállították őket, az állapotuk stabil, egyikük a lábán sérült meg.

A Jutarnji List című horvát napilap nem hivatalos forrásokra hivatkozva azt írta: leállt a vadászgép hajtóműve.

Hamis vadászgépeket adott el egy ukrán cég Horvátországnak

Horvátország egyetlen vadászrepülő százada nyolc szuperszonikus, általános műszaki felújításon átesett MiG–21 Bisz vadászgépből és négy UM oktató repülőgépből áll. A gépek felújítását komoly botrány kísérte: a horvát katonai ügyészség 2016 márciusában nyomozást indított, mert sorozatos hibák jelentkeztek a repülőgépek használata közben.

A vizsgálatok során kiderült, hogy Ukrajna nem eredeti MiG–21-es vadászrepülőket adott el Horvátországnak, hanem több, más országból beszerzett alkatrészből összeállított gépeket. A megvásárolt repülőgépek azonosító számait átütötték, és az alkatrészek sorozatszámai sem egyeznek a dokumentációkban lévőkkel. Jelenleg mindössze néhány repül közülük, és azok is csak minimális időt töltenek a levegőben. 

Ugyanakkor 2023-tól már ezek a gépek sem szállhatnak fel, mert a légi alkalmassági engedélyük lejár.

Zágráb 2021 májusában döntött 12 Dassault Rafale F3R típusú, francia gyártású, használt vadászgép beszerzéséről, ezek a gépek azonban csak 2024-ben érkeznek meg Horvátországba.

A helyi sajtó beszámolója szerint az elmúlt tizenkét évben hat súlyos repülőgép-baleset történt Horvátországban, négy pilóta vesztette életét.

Hogy pontosan milyen gépről van szó, az alábbi videóban megtekintheti:

Rovatok