Index Vakbarát Hírportál

Hat év börtönre ítélték Argentína alelnökét

2022. december 7., szerda 17:01

Cristina Fernández de Kirchner argentin alelnököt és volt elnököt hat év börtönbüntetésre ítélték, és életfogytiglani eltiltást kapott a közhivatalok gyakorlásától, miután bűnösnek találták egy közmunkákkal kapcsolatos, egymilliárd dolláros csalási ügyben.

Fernández de Kirchnert − aki 2007 és 2015 között két cikluson át volt Argentína elnöke − kedden bűnösnek találták csalásban, bár nem valószínű, hogy hamarosan meg kell kezdenie börtönbüntetése letöltését, mivel kormányzati szerepe miatt mentelmi joggal rendelkezik, és várhatóan hosszadalmas fellebbviteli eljárást indít, amely évekig is eltarthat − írta meg a The Guardian

A háromtagú bírói testület elutasította a bűnszervezet vezetésével kapcsolatos második vádpontot, ami miatt teljes büntetése 12 év börtön lett volna. Az ítélet az első eset, hogy egy argentin alelnököt hivatali ideje alatt bűncselekmény miatt elítéltek.

Fernández de Kirchner az ítélethirdetést követő élő közvetítésben azt mondta, hogy az ellene felhozott vádak politikai indíttatásúak. „Egyértelmű, hogy mindig is az volt a cél, hogy elítéljenek” − mondta. 

Nemrég merényletet kíséreltek meg ellene

Fernández de Kirchner − akitől sokan azt várták, hogy jövőre indul az elnökválasztáson − azt is elmondta, hogy

nem jelöltetem magam semmilyen posztra, sem elnöknek, sem szenátornak. A nevem nem fog szerepelni semmilyen szavazólapon.

Az ítélet minden bizonnyal tovább mélyíti a repedéseket Argentínában, ahol a 69 éves populista De Kirchner uralja a politikát, és nemrég túlélt egy merényletet, miután támadójának fegyvere besült. Múlt hónapban Fernández de Kirchner kivégzőosztaghoz hasonlította bíráit.

Fernández de Kirchnert azzal vádolták, hogy megszervezte, hogy a patagóniai Santa Cruz tartományban 51 közbeszerzési szerződést egy Lázaro Báez tulajdonában álló cégnek ítéljenek oda, aki Fernández és néhai férje, Néstor Kirchner volt elnök − aki 2003–2007 között kormányozta Argentínát − barátja és üzlettársa.

Rovatok