Index Vakbarát Hírportál

Tarjányi Péter: Nem a szankciók fognak igazán fájni Oroszországnak

2022. december 7., szerda 19:05

Salamoni döntés született az kőolaj áráról, amely túlságosan nem fáj Oroszországnak, de még biztosítja azt a hasznot számukra, ami miatt nem állítják le az ellátást Európa felé. Erről is beszélt Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő a Frontvonal eheti adásában, amelyben a harctéren lévő katonák fizikális és pszichés megterheléséről, valamint Belorusz háborúhoz való viszonyulásáról is szó lesz.

„Önbecsapás, amit néhány EU-s politikus nyilatkozott, hogy ez az a döntés, amivel Oroszországot az Európai Unió térdre kényszerítette” – véli Tarjányi Péter az Oroszországgal szemben bevezetett olajársapkáról, amely 60 dollárban maximálja az orosz kőolaj hordónkénti árát. A biztonságpolitikai szakértő úgy véli, Oroszország más partnerein keresztül kicselezi majd az ársapkát. Az orosz fenyegetésekre reagálva azt mondta, a döntés miatt nem fogják beszüntetni a kőolajszállítást Európa felé. 

A harctéri helyzetről Tarjányi Péter úgy fogalmazott: újabb fordulat, hogy mélységi támadást sikerült Ukrajnának végrehajtania Oroszországgal szemben. Megközelítőleg ötszáz kilométeres távolságban Oroszország területén katonai célpontot ért támadás, ahol stratégiai bombázókat semmisítettek meg.

Eddig ilyen mélységben és ilyen távolságra nem voltak fegyverrendszerei és eszközei Ukrajnának.

– mondta a biztonságpolitikai szakértő. Hozzátette: orosz oldalról kirajzolódik a „felmorzsoló” taktika, ami régi-új megoldás. Amikor Oroszország hozzá hasonló haderővel vagy jól felkészült ellenféllel ütközött, azokból az összecsapásokból általában nem jött ki győztesen. Ha erőfölényt tudott kialakítani, akkor felmorzsoló stratégiát alkalmazott, ami eredményre vezetett.

Belorusz háborúhoz való viszonyulásáról Tarjányi Péter úgy fogalmazott: Lukasenka borotvaélen táncol, és ez sodródást eredményez országa számára.

Ha Belorusz haderői kiképzést és korszerűbb harcászati eszközöket kapnak Oroszországtól, akkor politikai szempontból Lukasenka úgy dönthet, hogy igenis az orosz erőt támogatni kellene. Ez hozhat változást.

A tél fizikai és pszichés megterhelés a katonáknak a harctéren – ez mindkét fél számára nehézséget jelent. Egészségügyi szempontból azért, mert a hideg következtében bekövetkező fagyási sérülések amputációkhoz vezethetnek, a megfázások, tüdőgyulladások pedig szintén ellátást igényelnek. Pszichésen azonban mindkét fél másként éli meg a háborút. 

Ukrajna védekező háborút folytat, őket tényleg lerohanták, ez pszichésen magasabb szintű harci intenzitást hoz az ukrán katonák moráljában, felkészültségében. Az orosz oldalon ezzel szemben a »megúszni minél inkább ezt a háborút« elv mentén harcolnak

– mondta Tarjányi Péter. 

A Frontvonalból kiderül továbbá:

A Frontvonal korábbi epizódjait ide kattintva tudja megnézni.

(Borítókép: Tarjányi Péter. Fotó: Zöld Fanni / Index)

Rovatok