Index Vakbarát Hírportál

Puccs tervezésével gyanúsított szélsőjobboldaliakra csapott le a német rendőrség

2022. december 7., szerda 10:05

Államcsíny tervezésével gyanúsított szélsőjobboldaliakra csapott le a rendőrség szerdán Németországban.

A német biztonsági szervek történetének egyik legnagyobb szabású műveletében háromezer rendőr és terrorelhárító bevetésével egyszerre 130 helyszínen tartottak házkutatást kora reggel.

Az eljárás 52 ember ellen irányul, köztük egy ellenzéki parlamenti párt, a jobbközép CDU/CSU pártszövetségtől jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) egy volt képviselője ellen – írja a BBC.

A szövetségi legfőbb ügyészség szerint a birodalmi polgárok (Reichsbürger) nevű revizionista mozgalomhoz köthető csoport azt tervezte, hogy felszámolja a demokratikus berendezkedést és az 1871-ben alapított Német Császárság mintájára szervezi át az országot.

A hatalomátvételre törekvő csoport exkatonákból és szélsőjobb-szimpatizánsokból állt. A vezetőjük egy 71 éves német férfi, aki magát XIII. Henrik hercegként emlegette. A puccs elkövetésével vádolt tagokat 11 német államban fogta el a rendőrség. 

Reichsbürger (Birodalmi polgárok) nevű mozgalom tagjait már régóta megfigyelés alatt tartja a rendőrség erőszakos bűncselekmények elkövetése és rasszista összeesküvés-elméletek terjesztése miatt. A mozgalom nem hajlandó elismerni a modern német államot. 

A gyanú szerint a csoport 2021 novembere óta készítette elő az államcsínyt, amelyet erőszakkal akartak végrehajtani. A többi között azt tervezték, hogy a villamosenergia-ellátó hálózatra mért csapásokkal polgárháborús állapotokat idéznek elő, elfoglalják a berlini Reichstagot – a Bundestag székhelyét –, és a szövetségi kormány leváltásával magukhoz ragadják a hatalmat.

(Borítókép: Christian Mang / Reuters)

Rovatok