Index Vakbarát Hírportál

Oroszország az ötödik helyre került a HIV-vírussal leginkább fertőzött országok listáján

2022. december 8., csütörtök 11:09

Az ENSZ közlése szerint Oroszország az ötödik helyen végzett a HIV-vírussal leginkább fertőzött országok listáján, Moszkva szerint azonban ez is csak az ellenük folytatott lejárató propaganda része.

A 2021-ben bejelentett másfél millió HIV-fertőzés közel négy százalékát Oroszország tette ki, amivel felkerült a lista ötödik helyére – derült ki az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) statisztikáiból. 

Az orosz egészségügyi minisztérium reagált a vádakra, azt állítva, hogy ez is csak az ellenük folytatott lejárató kampány egy része. A riasztó adatok egy újabb „propagandista provokáció” keretében jelentek meg – írja a The Moscow Times

A minisztérium szerint Oroszországban a legmagasabb a HIV-tesztelés aránya, amelynek köszönhetően az illetékes szervek a legobjektívebb adatokhoz juthatnak hozzá.

Az orosz orvostudomány egyértelmű sikerei ellenére egyre gyakrabban figyelhetjük meg, hogy megpróbálják meghamisítani az országban tapasztalható HIV-fertőzöttségről szóló adatokat

– tette hozzá a minisztérium. Az ENSZ HIV/AIDS elleni programjának és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központnak az adatai önkényesek, a HIV-fertőzöttség pedig 30 százalékkal csökkent Oroszországban 2018 és 2021 között. 

Rovatok