Index Vakbarát Hírportál

A csehek szerint egy kakukktojás van genderkérdésben: Magyarország

2022. december 8., csütörtök 12:18

Szerdán kezdődött a COP15, az ENSZ biodiverzitási csúcstalálkozója Montrealban, ahol a cseh nagykövet szerint Magyarország veszélyezteti az Európai Unió egységes álláspontját a genderkérdésben.

Az Európai Unió cseh elnöksége levélben figyelmeztette mind a 27 tagállam nagykövetét, hogy a blokk globális vezető szerepét a nemek közötti egyenlőség kérdésében egyetlen ország veszélyezteti transzellenes álláspontjával:

Magyarország.

A nagykövetek szerdai találkozóján a tagállamok „egyértelmű többsége” azt akarta, hogy az EU szorgalmazza a nemek közötti egyenlőség befogadó nyelvezetét a COP15 ENSZ biodiverzitás-tárgyalásain Montréalban. Szeretnék a nemek meghatározását a férfi-nő póluson túlra terjeszteni, hogy az identitások széles skálája legyen elismert. A Politico írása szerint viszont

Magyarország nagykövete azt mondta, hogy ez teljességgel elfogadhatatlan.

Ez azt eredményezi, hogy az EU nem tud egységes álláspontot képviselni a szerdán kezdődő COP15-ön. A csehek szerint az EU globális vezető szerepe forog kockán. A nemek közötti egyenlőség egyik legerősebb szószólójának nem szabad hallgatnia ebben a kérdésben hitelessége megőrzése érdekében.

Nem csak Magyarországnak vannak aggályai

Az uniós diplomata szerint a találkozón a 13 országból álló csoport mély aggodalmát fejezte ki a „nemek közötti egyenlőség fogalmának aláásására irányuló kísérletek miatt”. A Politico cikke szerint a magyar kormány képviselője azt mondta, hogy a magyar törvényekkel összhangban Magyarország elismeri és támogatja a férfiak és nők közötti egyenlőséget. Ez azt jelenti, hogy a nemnek és a biológiai nemnek ugyanaz a jogi jelentése. A szóvivő elmondta, hogy bár nyitottak voltak a megállapodásra, bizonyos okok miatt nem sikerült konszenzusra jutniuk, amit nagyon sajnálnak.

A cseh diplomaták szerint nem csak Magyarország fejezte ki aggodalmát az ügyben. Bulgária képviselője elmondta, hogy a „minden nemre” való hivatkozás ellentétes az ország alkotmánybíróságának a nemek meghatározásáról szóló döntésével. Ez azonban nem jelenti azt, hogy Szófia megtagadná az uniós álláspontot.

(Borítókép:  Akos Stiller / Bloomberg / Getty Images)

Rovatok