Index Vakbarát Hírportál

Meghalt az utolsó második világháborús gátrobbantó

2022. december 8., csütörtök 21:42

Százegy éves korában elhunyt az 1943-as Dambuster bombatámadások utolsó második világháborús túlélője, George Leonard Johnson.

George Leonard „Johnny” Johnson a 617-es század bombakészítője volt, amely a második világháború alatt kulcsfontosságú gátakat semmisített meg a német ipari Ruhr-völgyben.

Az 1943. május 17-ére virradó éjszakán a Royal Air Force, a brit Királyi Légierő speciális célpontok elpusztítására létrehozott és kiképzett 617-es repülőszázada sikeres támadást hajtott végre a németországi Möhne és Eder folyón lévő gátak ellen.

Családja szerint George Leonard Johnson szerdán békésen, álmában hunyt el – írja a The Guardian.

Les Munro Dambuster-pilóta 96 éves korában halt meg 2015-ben. Az ő halála után már csak a kanadai frontlövész Fred Sutherland és George L. Johnson maradt. Sutherland 2019-ben, 95 éves korában hunyt el.

A tavalyi 100. születésnapja után azt mondta, minden szempontból nagyon szerencsés élete volt. A híres Dambuster-hadműveletekről pedig úgy emlékezett meg, hogy

felemelő élmény volt, megtiszteltetésnek éreztem, hogy részt vehetett benne.

A bombatámadások katasztrofális áradásokat okoztak a Ruhr-völgyben, elpusztítva vízerőműveket és gyárakat. Az Imperial War Museum szerint mintegy 1300 ember halt meg a helyszínen.

A 133 fős legénység közül 53-an haltak meg a támadásokban, hárman pedig fogságba estek. Johnson, aki Lincolnshire-ben született, és Bristolban élt, 21 éves volt akkoriban.

A támadást és a bomba tervezőjének, Barnes Wallisnak a szerepét az 1955-ös A gátrobbantók című filmben örökítették meg, amelyben Michael Redgrave alakította Barnes Wallist és Richard Todd Guy Gibson parancsnokot, a művelet vezetőjét.

(Borítókép: George Leonard Johnson 2018. május 16-án. Fotó:  Leon Neal / Getty Images)

Rovatok