Index Vakbarát Hírportál

Elárasztotta a víz a portugál reptereket

2022. december 8., csütörtök 21:21

Halálos áldozata is van a portugál fővárost sújtó árvíznek – közölte csütörtökön a portugál katasztrófavédelem vezetője. Lisszabonban csütörtök hajnalban zúdult az utcákra az árvíz a nagy esőzés miatt.

André Fernandes, a katasztrófavédelem vezetője kifejtette, a Lisszabon térségében csütörtökre virradóra lezúdult óriási mennyiségű eső a főváros több negyedében is kisebb árvizeket eredményezett.

Az áradások következtében jelentős kár érte a parkoló autókat, és több fővárosi vasúti pályaudvart, alagutat és utcát is le kellett zárni.

A halálos áldozat az Euronews szerint egy 55 éves nő, aki egy pincében tartózkodott, és nem volt már ideje kimenekülni a behatoló víz elől.

Az áradások miatt 27 embert ideiglenesen ki kellett költöztetni, a károk felmérése folyamatban van. Azokon a helyeken, ahol lehetséges, elkezdődött az utcák megtisztítása a lerakódott iszaptól.

A portugál fővárosban jövőre kezdődhet a szélsőséges időjárási események miatt lehulló csapadék elvezetésére szolgáló, föld alatti csővezetékek kiépítése.

Carlos Moedas lisszaboni polgármester szerint a mostani heves áradások „jól mutatják a globális éghajlatváltozás által okozott problémákat és veszélyeket”, és a polgári védelem a következő napokban is fenntartja a kiemelt készültséget. 

Ugyanakkor a kormány óvatosságra intette a portugál főváros lakosságát, mert csütörtök estétől viharos erejű szél várható Lisszabon környékén. 

Mindenkit felelős viselkedésre kérek. Nagyon fontos, hogy tiszteletben tartsuk a hatóságok ajánlásait

– hangsúlyozta José Luís Carneiro portugál belügyminiszter.

 A fővárosi repülőtérről készült felvételeken látszik, hogy a közlekedési eszközök úsznak az esővízben.

Rovatok