Index Vakbarát Hírportál

Bekeményít a rendőrség, autóelkobzással büntetnék a gyorshajtást Ausztriában

2022. december 9., péntek 12:42

Új törvénycsomagot terjesztenek elő Ausztriában, amit azért állítottak össze, hogy a rendőrség a jövőben elkobozhassa a gyorshajtáson ért sofőrök kocsiját. A jogszabály vélhetően egyelőre nem vonatkozik majd más országban forgalomba helyezett autókra, mondta a Magyar Autóklub jogi bizottságának elnöke.

Amennyiben az osztrák parlament elfogadja a javaslatot, a hatóság bekeményít: aki lakott területen 110 km/h-t, autópályán pedig 200 km/h-t meghaladó sebességgel hajt, annak két hétre lefoglalják az autóját. Aki visszaesőként vét a törvény ellen, végleg búcsút inthet a szeretett négykerekűjének.

A lefoglalt kocsikat elárverezik, a bevétel 70 százaléka a közúti közlekedésbiztonsági alapba, 30 százaléka az illetékes önkormányzathoz kerül. A jármű elkobzása mellett jelentős pénzbírságban is részesítik a jogsértőt, akit a vezetői engedélyétől is megfosztanak.

A magyaroktól is elvehetik az autót a szomszédban?

Kovács Kázmér, a Magyar Autóklub jogi bizottságának elnöke elgondolkodtatónak tartja a javaslatot, mivel szerinte nem egy egyszerű sebességtúllépést büntetnének a tervezet szerint, hanem a megengedett sebesség mértéktelen túllépését.

A külföldiekre a jogsegély nyilvánvaló addig nem terjedhet ki, amíg az autós országnak a jogszabályai közé nem kerül be egy ugyanilyen vagy ehhez hasonló rendelkezés

– nyilatkozta az Infostartnak a szakértő, amikor arról kérdezték, miként vonatkozik majd az új szabályozás a magyar autósokra és a magyar rendszámú autókra.

Az Ausztriában, illetve az Európai Unióban kiszabott pénzbírságot azonban ettől függetlenül is behajtják, ennek csak egy időbeli korlátja van: a külföldi határozat jogerőre emelkedése után nem telhet el több mint egy év, emlékeztetett Kovács Kázmér.

Rovatok