Index Vakbarát Hírportál

Úgy készülünk a karácsonyra, mintha ez lenne az utolsó

2022. december 9., péntek 06:11

A karácsony a családi és a baráti ünneplés ideje, értelmét veszítheti azonban a pánikszerű vásárlásban és a pazarlásban, kivált a megélhetési költségek emelkedésének időszakában. Szakértők ötletei és tanácsai: miként költhetünk és tékozolhatunk el kevesebbet magának az ünnep élvezetének a javára.

Karácsonykor általában fejtörést okoz, mivel lepjük meg azt a személyt, aki rendszeresen megajándékoz bennünket.

Egy pénzügyi tanácsadó óva int a viszonosságtól.

A legtöbb embernek van egy „egyre növekvő listája a tágabb családtagokról, barátokról, sőt tanárokról”, akikről úgy érzik, hogy kötelességük számukra ajándékot vásárolni – mondta Martin Lewis a BBC egyik adásában.

Célratörő tanácsa, hogy az ajándékozást idejekorán meg kell beszélni, a „felesleges ajándékozás” pedig mellőzendő.

Ezzel egyetért egy környezetvédelmi professzor is.

„Ha karácsony előtt valaki pénzügyi nyomás alatt áll, már most kezdje meg a tárgyalásokat a barátokkal és a családdal” – mondta Mike Berners-Lee, aki szerint a költési limit meghatározása vagy egy meglepi télapó megszervezése akár még szórakoztatóbb is lehet.

Azt is tanácsolja, hogy feltétlenül tartsuk meg a számlákat, és legyünk őszinték, ha nem tetszik az ajándék.

„Ha a feleségemnek nem tetszik, amit vettem neki, azonnal közli velem. Talán egy kicsit szokni kell, de jobb így” – mondta Berners-Lee.

Aki megengedheti magának, és többet szeretne költeni, az utalvánnyal érheti el, hogy a megajándékozott olyan ajándékot kapjon, amit valóban szeretne – tette hozzá.

A pazarló lakoma

Az ünnepi lakomának mindig van legalább egy olyan fogása, amit ugyan senki sem szeret, mégis pénzt költenek rá, vagy egy olyan finomsága, ami a kiadós étkezés után egyszerűen már nem fér a bendőbe.

Az élelmiszerrel lehet a legkönnyebben takarékoskodni anélkül, hogy elrontaná a karácsonyi hangulatot – állítja a hulladékcsökkentéssel foglalkozó Wrap jótékonysági szervezet munkatársa. Helen Bird szerint a karácsonyi ebéd vagy vacsora ettől nem veszti el varázsát.

Azt javasolja: tartsuk magunkat a bevásárlólistához, és kizárólag azt vegyük meg, amire szükségünk van. Az étkezés után gondoskodjunk a maradékok felhasználásáról.

Az Egyesült Királyságban évente 6,6 millió tonna még fogyasztható élelmiszert dobnak ki a Wrap adatai szerint. Ennek nagy része háztartásokból, nem pedig a szupermarketekből és éttermekből származik.

A szakértő arra emlékeztet: minden élelmiszer a szavatossági időpont utolsó percéig tárolható, „a mélyhűtő pedig a barátod a nagy nap előtt és után”.

Hogy a karácsonyi vacsora még zöldebb legyen, megfontolásra érdemes a növényi alapú étrend.

„A tudomány tényleg egyértelmű” – hangoztatta Berners-Lee professzor. „Nagyon le kell csökkentenünk a hús és a tejtermékek mennyiségét az étrendünkben.”

Utazzon kevesebbet, inkább maradjon tovább

A karácsonyi látogatások – vagy ahogy a professzor fogalmaz: a „szeretetkilométerek” – jelentős szén-dioxid-kibocsátással járnak.

A brit királyi autóklub, a RAC tavaly 27 millió utazást regisztrált karácsony előtt.

A családdal töltött idő értékes, ezért utazzon kevesebbet, viszont töltsön hosszabb időt szeretteivel – javasolja Berners-Lee professzor.

A tömegközlekedés környezetbarátabb megoldás, de nem mindig alkalmazható, ezért az autóklub szakértői azt tanácsolják, hogy a karácsonyi kilométerek csökkentése érdekében osszuk meg autónkat másokkal, és akkor utazzunk, amikor nyugisabb a forgalom.

„A torlódásban az utasok értékes időt veszítenek, benzin- vagy dízelüzemű autóban pedig feleslegesen pazarolják az üzemanyagot” – mondta a RAC munkatársa.

A dugók elkerülése érdekében Rod Dennis azt javasolja, hogy az utazások kezdetét kora reggelre vagy késő estére időzítsük.

Újrahasznosítás és újrafelhasználás

Karácsony után csomagolópapírok és göngyölegek halmai veszik körül az embert. A „gyűrődési teszt” a legjobb módszer annak kiderítésére, újrahasznosítható-e a csomagolópapír – állítja a Wrap.

Ha a papír összegyűrve megtartja az alakját, akkor reciklálható, és nem kell eltávolítani a ragasztószalagot. Ha visszaugrik eredeti formájába, akkor nem lehet újrahasznosítani.

Mindenképpen kerülni kell a csillámos papírt – figyelmeztet Helen Bird, a Wrap munkatársa, aki azt javasolja, hogy a papír számára fenntartott kukába csak akkor dobjunk karácsonyi üdvözlőlapokat, ha előzőleg letéptük a csillámos részeket.

A flitterek és műanyag vagy üveggömbök szintén nem hasznosíthatók újra.

A legzöldebb – egyben legolcsóbb – megoldás, ha a meglévő karácsonyi dekorációkra vigyázunk, és évről évre újra felhasználjuk.

A megszólaltatott szülők és gyermekek egyetértettek abban, hogy a karácsony legfontosabb eleme nem az ajándék, hanem a családdal töltött idő.

A karácsony a „szórakozásról szól, arról, hogy jól érezzük magunkat azokkal az emberekkel, akiket a legjobban szeretünk. A kikapcsolódás a lényeg, amit zöld módon is megtehetünk” – hangoztatta Mike Berners-Lee professzor.

(Borítókép: Pablo Blazquez Dominguez/Getty Images)

Rovatok