Index Vakbarát Hírportál

Több mint kétmillió liter nyersolaj szivárgott ki egy vezetékből

2022. december 10., szombat 11:20

Mintegy 2,2 millió liter nyersolaj szivárgott ki az Egyesült Államok és Kanada között húzódó Keystone vezetékből, a kifolyt mennyiségből egy olimpiai úszómedencét is meg lehetne tölteni − közölték a szövetségi hatóságok magyar idő szerint szombat hajnalban. A szivárgást először szerdán, egy folyóban észlelték.

A kőolajvezetéket működtető kanadai TC Energy vállalat azonnal kezelésbe vette a sérült vezetéket, pénteken pedig vizsgálatot indítottak a szivárgás okának feltárására. Az Amerikai Környezetvédelmi Hivatal közlése szerint az elmúlt napokban földgátat hoztak létre az érintett folyóban a további szennyezés megfékezése érdekében − közölte az MTI.

A 240 kilométeres Keystone vezeték Kanadából az amerikai Oklahoma és Texas államokba szállít kőolajat, ahol üzemanyagot és egyéb olajtermékeket állítanak elő a nyersanyagból.

A szerdai Keystone-szivárgás az amerikai közlekedési minisztérium közlése szerint 2013 óta az ország legsúlyosabb olajszivárgásos balesete. Az efféle balesetek és egyéb következmények miatt a környezetvédők sok éven át hevesen tiltakoztak a tervezett, 1900 kilométer hosszú, Keystone XL vezeték kiépítése ellen. Nyomásgyakorlásuk célba ért, Joe Biden amerikai elnök 2021 januárjában ugyanis véglegesen visszavonta a vezeték megépítésének engedélyét.

A lakosságot nem fenyegeti veszély

A Keystone vezetékrendszert szerda este azután állították le, miután üzemeltetője, a TC Energy közölte, hogy olajkiömlést észlelt Kansas északi részén. A szövetségi környezetvédelmi tisztviselők szerint a lakosságot nem fenyegeti veszély − írja a The New York Times

Becslések szerint 14 ezer hordó olaj ömlött egy patakba a kanadai Washington megyében, a nebraskai határtól délre − közölte csütörtökön közleményben a TC Energy. Washington megye lakossága a kormányzati adatok szerint mintegy 5500 fő.

A Washington megyei katasztrófavédelmi hivatal csütörtökön a Facebookon közölte, hogy a megyében és környékén lakók arról számoltak be, hogy gázszagra ébredtek. A lakosok nincsenek veszélyben, a helyzetet figyelemmel kísérik − közölte a hivatal.

A TC Energy közölte, hogy a vezeték érintett szegmensét elszigetelték. 

(Borítókép: Lezárt terület a Keystone kőolajvezeték kansasi szakaszán. Fotó: Fred Knapp / Nebraska Public Media / Reuters)

Rovatok