Index Vakbarát Hírportál

Szabadon engedtek egy 2018 óta fogva tartott német túszt

2022. december 10., szombat 21:23

Szabadon engedték a Száhel-övezetben 2018 óta fogva tartott, 63 éves Jörg Lange német segélymunkást – jelentette be szombaton a Help nevű német civil szervezet.

A tájékoztatásban a szervezet köszönetet mondott mindazoknak, akik hozzájárultak munkatársuk szabadulásához, különösen a német külügyminisztérium válságstábjának, a bűnügyi rendőrségnek, valamint a mali, nigériai és a szomszédos országok hatóságainak.

A Der Spiegel című német hetilap szerint a marokkói titkosszolgálatoknak a Száhel-övezetben működő dzsihadista csoportokkal fenntartott kapcsolatainak köszönhető, hogy Lange hazatérhetett. A férfit egy katonai repülőgép szállította Németországba – tette hozzá a hírmagazin.

Jörg Langét 2018. április 11-én rabolták el fegyveresek Niger nyugati részén, amely határos Malival. A térségben gyakoriak a dzsihadisták támadásai. A férfi nigériai sofőrjét nem sokkal később szabadon engedték.

Legalább négy nyugati túszt tartanak még fogva a Száhel-övezetben. Tavaly május 5-én rabolták el a francia Olivier Dubois-t, 2016 októberében az amerikai Jeffery Woodke-t, ugyanabban az évben januárban az ausztrál Arthur Kenneth Elliottot, míg a román Iulian Ghergut 2015 áprilisában esett fogságba.

Rovatok